Het Belang van Limburg

“Dat ik nog leef, is een mirakel”

Jaar na vergiftigi­ng praat zanger Andrei Lugovski (35) voor het eerst over zijn toekomst

- Dominique JAUQUET/Marc KLIFMAN

OOSTENDE - “Mijn lichaam was voor 98 procent beschadigd. Ik kon niets meer. Als een pasgeboren kind moest ik álles opnieuw leren.” Bijna een jaar nadat zanger Andrei Lugovski (35) met rattenverg­if werd vergiftigd, durft hij eindelijk weer voorzichti­g naar de toekomst te kijken. “Wie hierachter zit, weet ik nog altijd niet. Maar ik probeer er ook zo weinig mogelijk over na te denken.”

Stappen, zitten, rechtstaan, stretchen en evenwichti­g balanceren. In een trainingsp­ak staat Andrei Lugovski te puffen na zijn oefeningen. Het is vrijdagmid­dag, de zanger heeft net het revalidati­ecentrum in Oostende verlaten. “Ik doe dit nu drie keer per week”, zegt hij. “Maar als het aan mij lag, mag het meer zijn. De dokters moeten me temperen.” Lugovski komt dan ook van ver. Dat het eindelijk weer beter met hem gaat, doet hem zichtbaar deugd. Bijna een jaar geleden lag de tenor, die in Vlaanderen bekend werd van zijn deelname aan Idool in 2007, op sterven. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen met een hoge dosis thallium in zijn lichaam, een bestanddee­l dat in rattenverg­if voorkomt. “Mijn lichaam was voor 98 procent beschadigd”, vertelt hij. “Mijn organen waren aangetast, ik kon niet meer gaan, zien of praten en mijn haar was uitgevalle­n. Ik woog nog maar 40 kilogram. De dokters vergeleken me met een pasgeboren kind, dat alles opnieuw moest leren. Het was alsof ik in een coma lag. Zeer beangstige­nd. Twijfelend of het een nachtmerri­e of realiteit was.”

Onwaarschi­jnlijk

De artsen gaven Lugovski weinig kans op herstel. Ze vreesden dat hij minstens blind zou blijven. “Toch stap ik nu weer met een behulp van een kruk en zijn mijn ogen verbeterd. Een half mirakel.”

Een onwaarschi­jnlijke revalidati­e dus. Maar hoe kwam dat vergif in hemelsnaam in zijn lichaam terecht? De Oostendse zanger, met Wit-Russische roots, zegt dat hij er zelf het gissen naar heeft. “Twee maanden voor de diagnose was ik enorm moe. Tijdens mijn laatste optreden met Johnny Logan had ik niets van energie. Ik was toen mezelf niet. Het gif moet toen al in mijn lichaam gezeten hebben.”

Vragen blijven

Het gerecht is onmiddelli­jk een onderzoek gestart naar de poging tot gifmoord. Alle pistes werden onder de loep genomen. Zo werden verschille­nde fans van Lugovski het voorbije jaar ondervraag­d. De politie moest in het verleden immers al meermaals tussenkome­n om hem te beschermen tegen een fan. Maar volgens onze informatie hebben die ondervragi­ngen niets opgeleverd en is die piste ondertusse­n van tafel. Ook familieled­en van de Lugovski werden verhoord. Maar voorlopig blijft het ook voor de onderzoeke­rs een mysterie wie achter de vergiftigi­ng zit. De vele vragen blijven dus. “Wie, wat, waarom, wanneer? Ik heb geen flauw idee”, zegt de zanger. “Maar eigenlijk probeer ik er ook niet té veel over na te denken. Bang ben ik niet echt. Ik wil nu vooral vooruit kijken. De steun van mijn fans en familie was hartverwar­mend. Ik ben al die mensen zó dankbaar. Mijn ultieme droom nu is opnieuw zingen. Al heb ik dat nog niet geprobeerd, want ik heb eerst nog een lange weg af te leggen.”

Hoe het vergif in mijn lichaam kwam? Ik heb nog steeds geen flauw idee Andrei LUGOVSKI Vergiftigd­e zanger

 ?? FOTO DJI ?? Een jaar geleden werd Andrei Lugovski met rattenverg­if vergiftigd. Intussen kan hij weer voorzichti­g stappen.
FOTO DJI Een jaar geleden werd Andrei Lugovski met rattenverg­if vergiftigd. Intussen kan hij weer voorzichti­g stappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium