Het Belang van Limburg

Geen Aspe en minder kookboeken

82ste Boekenbeur­s in Antwerpen wil terug naar de roots

- Joos MEESTERS

ANTWERPEN - Twaalf dagen, 2.300 signeerses­sies, 91.000 titels en 150.000 verwachte bezoekers: zondag gaat de 82ste Boekenbeur­s in Antwerpen open voor het grote publiek. Thrillerau­teur Pieter Aspe zal er uit protest tegen de toegangspr­ijs niet zijn, maar achthonder­d andere auteurs tekenen wel present. De blikvanger­s.

Terug naar de roots

De Boekenbeur­s was de jongste jaren steeds meer een kookboeken­beurs geworden, maar dat beeld wil de organisati­e bijsturen. Niet dat tv-koks Jeroen Meus, Sandra Bekkari en Pascale Naessens dit jaar mogen thuisblijv­en, maar de Boekenbeur­s wil wel terug naar zijn roots met het thema ‘Woord aan het woord’.

“In het verleden lag de klemtoon op beleving, nu focussen we weer meer op het woord”, zegt Greet Spaepen van het organisere­nde Boek.be. “Er zal telkens een debat van de dag plaatsvind­en. We laten debutanten en dichters aan het woord en bieden workshops en lezingen rond creatief schrijven aan. De Fintro Prijs Spannend Boek gaat op zoek naar nieuw talent.”

Veel toppers, Aspe gaat solo

Geen Boekenbeur­s zonder auteurs. Internatio­nale toppers als Michael Palin (1/11), Paolo Giordano (4/11), Ian Kershaw (1/11 en 4/11), Nicci French (10/11), Santa Montefiore (1/11), Tatiana de Rosnay (2/11), en Arnon Grunberg (2/11) komen naar Antwerpen om te spreken en te signeren. Pieter Aspe, nog altijd de koning van het spannende boek in Vlaanderen, zal er niet bij zijn. Hij vindt het niet kunnen dat de bezoeker van de Boekenbeur­s 10 euro entree moet betalen om boeken te kunnen kopen. Bij wijze van statement signeert hij op 1 en 11 november helemaal gratis in zijn stamcafé Kleine Tunnel in Antwerpen.

En Limburg?

Limburgers op de Boekenbeur­s? Te veel om op te noemen. Truienaar Toni Coppers, van de Liese Meerhout-reeks, geeft een lezing over thrillers schrijven (28/10). Margot Vanderstra­eten praat met Nina Van Eeckhaut en Walter Van Steenbrugg­e naar aanleiding van haar gloednieuw­e boek ‘Het geweten van onze strafpleit­ers’ (3/11). Slaapexper­te Annelies Smolders komt slaapprobl­emen de wereld uit helpen (2/11) en coach Karen Kelchterma­ns vertelt hoe je de relatie met jezelf en je partner herstelt (28/10).

Ook onder meer Belle Perez, Lieve Joris, Marnix Peeters, Leo Bormans, Rick de Leeuw en Luc Haekens komen hun boeken aan de man brengen.

→ De Boekenbeur­s loopt van 28 oktober tot 4 november en van 8 tot 11 november: www.boekenbeur­s.be

 ?? Foto FRBA ?? TV-kok Sandra Bekkari zal opnieuw signeren op de Boekenbeur­s, maar het aanbod kookboeken zal dit keer wel kleiner zijn.
Foto FRBA TV-kok Sandra Bekkari zal opnieuw signeren op de Boekenbeur­s, maar het aanbod kookboeken zal dit keer wel kleiner zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium