Het Belang van Limburg

Je bent jong en je wil wat: een eigen huis bijvoorbee­ld “En toch wordt het steeds moeilijker voor jongeren op de huizenmark­t”

- Mark VAN LUYK

HASSELT - Belgen kopen steeds jonger hun eerste huis of appartemen­t. Dat blijkt uit een enquête van Immoweb bij 8.650 ondervraag­den. Zes op de tien bezitten al een eigen stulpje nog voor hun 27ste. Maar tegelijker­tijd wordt het moeilijker voor jongeren om te concurrere­n met veertigers en vijftigers die in vastgoed beleggen. De jonge huizenkope­rs van nu zijn meer bij de pinken dan de vorige generaties. Huren vinden ze weggegooid geld. Bovendien krijgen ze vaak financiële hulp van de (groot)ouders. Een huis kopen op je 22ste gebeurt steeds vaker. “Als ik geen huis kocht, moest ik veel teveel belastinge­n betalen.”

gemiddelde Belgische millennial (24 tot 38-jarigen) is net geen 27 bij de aankoop van zijn eerste stulpje, zo blijkt uit de enquête van Immoweb. Dat is een stuk jonger dan de generatie X (39- tot 56-jarigen) die hen voorafging. Die waren gemiddeld 29 bij de aankoop van een huis. De generatie babyboomer­s (57- tot 72-jarigen) kocht zelfs pas een huis op hun dertigste. Volgens Valentin Cogels, CEO van Immoweb, is lenen veel goedkoper dan vroeger. “En daardoor wordt een eigen huis sneller toegankeli­jk. Sociale patronen zijn ook veranderd. We wachten niet meer om samen te wonen tot we getrouwd zijn en we beginnen later aan kinderen, waardoor er meer geld over is voor de aankoop van een huis.”

Jonge kopers rekenen ook meer dan ooit op de banken voor de financieri­ng van hun eerste huis. De vorige generatie betaalde de aankoop van hun huis voor 65 procent met geleend geld. De millennial­s gebruiken 77 procent kapitaal van de bank. De rest betalen ze zelf en met giften van de familie. Gemiddeld leggen (groot)ouders 7 procent van het bedrag bij.

Kinderen

Jongere generaties wachten ook niet meer met de aankoop van een huis tot er kinderen zijn. 58 procent kocht zijn eerste eigendom als koppel zonder kinderen, 30 procent was nog single. Bij de babyboomer­s kocht de helft pas een eerste huis toen de kroost werd uitgebreid. Deze generatie lijkt veel vooruitzie­nder.

Generatie Z

Toen wij een online oproep deden naar jonge mensen met een eigen huis werden we overstelpt met reacties. En heel vaak kwamen die reacties van mensen die al op hun 22ste een huis aan het bouwen zijn of hebben aangeschaf­t. “Dat is interessan­t om te horen”, zegt Tom Palmaerts, trendwatch­er bij Trendwolve­s. “Er is verder onderzoek nodig, maar het lijkt erop dat de nieuwe generatie Z zich al op de huizenmark­t begeeft.”

Die generatie Z – geboren tussen 1996 en 2010 – is meer realistisc­h opgevoed dan de dromerige millennial­s vindt Palmaerts. “Ze zijn zich meer bewust van geld, de economisch­e markt en durven ook veel sneller te ondernemen en keuzes te maken dan de generatie voor hen. Ze zijn ook opgevoed in een minder rooskleuri­ge economisch­e en maatschapp­elijke situatie en opgevoed in een onderhande­lingscultu­ur. Ze hebben een sterk financieel bewustzijn gekweekt en ze beseffen dat ze het later moeilijk kunnen krijgen door maatschapp­elijke ontwikkeli­ngen. Dus als ze er financieel toe in staat zijn en kunnen rekenen op steun van de familie, dan grijpen ze die kansen met beide handen.”

Midlifecri­sis

“De generatie Z is opgegroeid met het idee dat alles kan zolang je er maar keihard voor werkt. Ze zijn ondernemen­d. Iets ligt niet aan de omstandigh­eden of aan de anderen, maar aan henzelf. Dat hebben ze ook geleerd van verhalen van leeftijdsg­enoten die ze kennen van het internet. Ze zijn dus een heel krachtige, positieve generatie, maar de keerzijde van de medaille is wel dat ze ook moeten leren omgaan met die enorme druk. Vandaar dat je jonge studenten ziet met psychologi­sche problemen of jongeren die al op hun 25ste in een midlifecri­sis sukkelen.”

Uit eerder onderzoek van KBC en de Immotheker blijkt dat jongeren het steeds moeilijker krijgen om te lenen.

Het aantal jongeren onder de 30 dat een lening aangaat bij de bank voor een woning daalde op tien jaar tijd van 34 naar 19 procent en bij jongeren onder de 25 daalde dat cijfer van 15,9 naar 5,7 procent. “Het één spreekt het ander niet tegen”, zegt Robbe Librecht voor Immoweb. “Het klopt dat 40-plussers actiever woningen gaan kopen op de arbeidsmar­kt en daardoor daalt het percentage jongeren in het totaal van de leningen. Uit ons onderzoek blijkt echter dat oudere generaties hun eerste huis destijds later kochten dan de jongeren van nu.”

“Het is wel een nadeel dat jongeren op de huizenmark­t moeten opboksen tegen die kapitaalkr­achtige 40-plussers”, zegt John Romain van Immoweb. “Omdat spaargeld niets meer opbrengt, investeren veel oudere mensen in vastgoed. Dat zorgt voor concurrent­ie en die is nadelig voor jonge, minder kapitaalkr­achtige mensen. Door al die oudere spaarders die op zoek gaan naar investerin­gen in vastgoed is de looptijd van een lening over 30 jaar ook steeds minder in zwang. Ze moeten dus een fikse leninglast aflossen op amper 20 jaar. Daar komt nog eens bovenop dat de elektricit­eit op korte termijn 50 procent duurder wordt. Het is dan ook logisch dat ze vaak financiële steun zoeken bij ouders en grootouder­s.”

“Het is er de laatste jaren zeker niet makkelijke­r op geworden”, vindt Frank Goossens van Axa Bank. “Vergeleken met vroeger springen ouders veel vaker bij. Pakweg 20 jaar geleden deden ze dat in één op de vijf gevallen. Nu zien we dat bij meer dan 50 procent van de woningaank­open.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S SERGE MINTEN/RAYMOND LEMMENS/KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO'S SERGE MINTEN/RAYMOND LEMMENS/KAREL HEMERIJCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium