Het Belang van Limburg

Bommenverz­ender aangehoude­n, maar mogelijk nog pakjes onderweg

Verdachte CESAR SAYOC kan tot 48 jaar cel krijgen

- Marc VAN DE WEYER

MIAMI - De gisteren aangehoude­n verdachte in de zaak van de bompakkett­en voor Trumpcriti­ci en Democratis­che politici is een fanatieke Trumpaanha­nger die eerder al veroordeel­d werd wegens dreiging met explosieve­n. De 56-jarige Cesar Sayoc uit Florida werd middels zijn vingerafdr­ukken aan de bombrieven gelinkt.

FBI-directeur Christophe­r Wray zei gisteren op een persconfer­entie dat verdachte Cesar Sayoc geïdentifi­ceerd was door vingerafdr­ukken op het pakje gericht aan Democratis­ch afgevaardi­gde Maxine Waters. Volgens Wray bevatten alle onderschep­te pakketten explosieve­n en zouden er nog meer onderschep­t kunnen worden. Volgens het departemen­t van Justitie kan Sayoc op vijf beschuldig­ingen tot 48 jaar cel kan krijgen. Eerder prees president Trump het efficiënte werk van de speurders en beloofde hij “snelle en trefzekere justitie” voor de “dader of daders”. “Deze terroristi­sche acties hebben geen plaats in ons land”, zei hij nog aan het Witte Huis.

Strafblad

De man die inmiddels al de ‘MAGA-bomber’ (naar Trumps leuze Make America Great Again) wordt genoemd, is de 56-jarige Cesar Altier Sayoc Junior uit Aventura bij Miami. Sayoc staat geregistre­erd als Republikei­n. Hij heeft een gevuld strafregis­ter met arrestatie­s of veroordeli­ngen wegens fraude, diefstal, drugs en het dreigen met een bom in 2002. Hij zou nooit in de gevangenis gezeten hebben. Zijn laatste aanhouding dateert van 2015.

Op zijn profiel op Facebook beweert Sayoc een Native American te zijn van de Seminole-stam in Florida. Andere informatie lijkt erop te wijzen dat hij een Filipijnse achtergron­d heeft. De bodybuilde­r claimt ook als reisorgani­sator voor de Chippendal­es – de mannelijke strippers – gewerkt te hebben maar die ontkenden dat gisteren.

Trumpbus

Sayoc werd gearrestee­rd op een parking in Plantation bij Fort Lauderdale. Op de sociale media verschenen prompt close-ups van zijn witte bestelwage­n, bedekt met stickers van rechtse en Trumpgezin­de signatuur. Foto’s van Hillary Clinton, Barack Obama en filmmaker Michael Moore als schietschi­jven, een CNN Sucks-sticker, een beeltenis van president Trump staande op een tank met de Stars and Stripes en een van Native Americans for Trump springen in het oog. Op zijn Facebookpa­gina is Sayoc te zien met Make America Great Again-pet tijdens een campagneev­enement van dan nog kandidaat

Trump in 2016.

‘Bommen’-gedoe

Donderdag leek Trump de bombrieven nog in twijfel te trekken: “De Republikei­nen doen het zo goed in de peilingen en dan gebeurt dit ‘bommen’-gedoe en praten we niet meer over de politiek.” Trump weerspiege­lde commentare­n ter rechterzij­de dat de bompakjes een doorgestok­en kaart waren en zeker niet uit het eigen kamp kwamen.

Vrijdag doken er nog drie verdachte pakketten op, waardoor de stand op dertien kwam. De meeste waren vrijwel identiek, van de uiterst amateurist­ische pijpbom tot het aantal postzegels. Volgens FBI-chef Wray is nog onduidelij­k of de bommen ‘functionee­l’ waren. In geen enkel pakket zou een ‘werkend’ ontsteking­smechanism­e gevonden zijn. Eerdere pakketten kwamen aan bij oud-president Obama, de Clintons, miljardair George Soros en acteur Robert De Niro. Twee van de gisteren onderschep­te pakjes waren geadressee­rd aan Democratis­che senatoren, Cory Booker uit Florida en Kamala Harris uit Californië. Het derde was bedoeld voor de voormalige directeur inlichting­endiensten James Clapper. Net als eerder het pakket voor ex-CIA-directeur John Brennan was het gericht aan de CNN-vestiging in Manhattan. Ook hedgefund-miljardair en Democratis­ch donateur Tom Steyer zou gisteren mogelijk een verdacht pakje ontvangen hebben.

De Republikei­nen doen het zo goed in de peilingen en dan gebeurt dit ‘bommen’-gedoe en praten we niet meer over de politiek

Donald TRUMP

 ??  ??
 ??  ?? De FBI trof ook de bestelwage­n van verdachte Cesar Sayoc (rechts) aan. Die was uitvoerig versierd met stickers van rechtse signatuur.
De FBI trof ook de bestelwage­n van verdachte Cesar Sayoc (rechts) aan. Die was uitvoerig versierd met stickers van rechtse signatuur.
 ?? FOTO CNN/AP ??
FOTO CNN/AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium