Het Belang van Limburg

“Turkije heeft nog meer bewijzen”

Erdogan laat Saoedi’s zweten

- Luc STANDAERT

ANKARA - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft SaoediArab­ië opgeroepen te laten weten waar het lichaam van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi is. Hij eist ook dat de achttien opgepakte verdachten uitgelever­d worden aan Turkije. “Als jullie ze niet aan het praten krijgen, dan zullen wij het wel doen.”

Donderdag had procureur-generaal Suood bin Abdullah al Mo’jab gezegd dat hij op basis van bewijsmate­riaal uit Turkije tot de conclusie gekomen was dat de dood van Khashoggi moord met voorbedach­ten rade was, de zoveelste wijziging in de Saoedische versie van de feiten. Erdogan trok vrijdag fel van leer tegen Saoedi-Arabië. In een toespraak tot lokale leiders van zijn AKP-partij kondigde hij aan dat de Saoedische procureur-generaal zondag naar Turkije komt voor overleg met de procureur van Istanboel. “Het is duidelijk dat Khashoggi vermoord is, maar waar is hij? Toon ons het lijk”, aldus de Turkse president richting Saoedi’s. Hij had het ook over de “belachelij­ke” eerste verklaring­en vanuit Saoedi-Arabië, en de “kinderacht­ige” uitleg dat Khashoggi het consulaat verlaten had zonder zijn verloofde op te pikken. Erdogan vroeg ook nog eens de uitleverin­g van de achttien verdachten die in Saoedi-Arabië zijn opgepakt. “Die achttien hebben de sleutel. Als jullie ze niet aan het praten krijgen, dan zullen wij het wel doen.”

Tenslotte liet de Turkse president blijken dat hij nog een en ander in zijn mouw heeft zitten. “Turkije heeft nog andere informatie en meer bewijs, en we zullen dat te gepasten tijde bekendmake­n. Daar is geen haast bij.”

Waarschuwi­ng

Ondertusse­n wordt hier en daar de vraag gesteld of de Turken – die griezelig goed op de hoogte blijken te zijn van alles wat er in en rond het Saoedische consulaat in Istanboel gebeurt – misschien zelfs vooraf wisten wat het moordeskad­er van plan was. Moest dat zo zijn, dan blijft de vraag waarom ze Khashoggi niet gewaarschu­wd hebben. Volgens Yasin Aktay, een adviseur van president Erdogan, vermoedden de Turken wel dat de Saoedi’s misschien zouden proberen Khashoggi te ontvoeren, maar hadden ze niet gedacht dat hij vermoord zou worden. Khashoggi’s verloofde Hatice Cengiz heeft aan de Turkse zender Habertürk verteld dat Khashoggi er tegenop zag om naar het consulaat te gaan, omdat hij vreesde voor ‘spanningen’. Zelf dacht ze dat de Saoedische autoriteit­en geen moeilijkhe­den zouden maken op Turks grondgebie­d. “Jamal had een goed netwerk in Turkije. Hij ging ervan uit dat als hij moeilijkhe­den zou krijgen of vastgehoud­en zou worden, dat snel opgelost zou worden.”

 ?? FOTO AP ?? Erdogan eist ophelderin­g van Saoedi-Arabië.
FOTO AP Erdogan eist ophelderin­g van Saoedi-Arabië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium