Het Belang van Limburg

Bedrijven werven nog meer aan

Limburgse arbeidsmar­kt raakt oververhit

- Dominiek CLAES

HASSELT - De Limburgse bedrijven zijn van plan om nog meer mensen in dienst te nemen. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging van VKW en Unizo Limburg bij zo’n 400 Limburgse bedrijven. Maar de forse jobgroei heeft ook een keerzijde. Verdere groei wordt geremd omdat werkgevers geen mensen meer vinden. “De arbeidsmar­kt raakt duidelijk oververhit”, luidt de conclusie van de huiseconom­en van VKW en Unizo.

Een jaar geleden zei 40 procent van de Limburgse bedrijven nog dat ze extra mensen in dienst hadden genomen. De afgelopen twaalf maanden is dat aantal nog gestegen tot 44 procent. In slechts 13 procent van de bedrijven is het aantal personeels­leden verminderd. Dat geeft een saldo van 31 procent van de bedrijven waar de personeels­sterkte steeg. Een jaar eerder lag dat nog op 27 procent. Met andere woorden: de Limburgse bedrijven hebben de afgelopen jaren aan versneld tempo mensen in dienst genomen. De stijging doet zich voor in haast alle sectoren en is het grootst in de bouw en groothande­l. De detailhand­el blijft overduidel­ijk achter. “Zij blijven onder druk van de e-commerce staan”, zegt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg.

Ook volgend jaar

En daar houdt het niet mee op. Nog meer Limburgse bedrijven zijn van plan om de komende twaalf maanden extra volk in dienst te nemen, zo blijkt. Het saldo van het aandeel bedrijven dat een toename verwacht (43 procent) minus het aandeel bedrijven dat een afname verwacht (11 procent), stijgt nog tot 32 procentpun­t. “De verwachtin­gen zijn daarmee nog hoger gespannen dan een jaar geleden”, zegt Johan Schilderma­ns van VKW Limburg. “Het is bovendien voor het zevende jaar op rij dat we een stijging optekenen van de verwachte jobgroei bij de bedrijven”, vult Yves Hauben van Unizo aan. Ook hier is de detailhand­el de vreemde eend in de bijt. Het is de enige sector waar meer bedrijven een afname dan een toename van het personeels­bestand verwachten.

Er dient zich ook een eerste knipperlic­ht aan. Bij de grotere bedrijven (50 medewerker­s of meer) worden de groeiverwa­chtingen getemperd.

Vacatures

De ommekeer van de medaille: bij meer en meer bedrijven blijven vacatures openstaan. Bijna twee op de drie bedrijven (65 procent) heeft vandaag een of meerdere vacatures openstaan. Een jaar geleden was dat nog ‘maar’ 54 pro- cent. Het gemiddeld aantal vacatures per bedrijf stijgt van 2,8 een jaar geleden tot 4,2 vandaag. De toename doet zich voor in alle sectoren, zelfs bij de detailhand­el. Globaal geeft nu maar liefst 83,5 procent van de Limburgse bedrijven aan moeilijkhe­den te ondervinde­n om vacatures in te vullen. Daarmee komt de krapte op de arbeidsmar­kt op vrijwel hetzelfde niveau als voor de crisis (20062008). De toestand is het meest nijpend in de bouw (92 procent) en de maaksector (88 procent). Bijna de helft van de bedrijven (47 procent) verwacht dat de toestand het volgende jaar enkel maar erger zal worden. Twee van de drie bedrijven moet toegeven dat hun groei daardoor wordt belemmerd.

Obstakels

Bedrijven leggen ondertusse­n meer en meer creativite­it aan de dag om hun vacatures ingevuld te krijgen. “Maar toch blijft het een rem op de groei”, stelt ook Ruben Lemmens, CEO van VKW Limburg, vast. “De verdere groei van onze bedrijven wordt gefnuikt door een prangende arbeidsmar­ktkrapte. Dat baart ons zorgen.”

 ?? FOTO AP ?? Vooral in de bouw en de groothande­l nemen ze dit jaar meer volk aan. De detailhand­el blijft achter.
FOTO AP Vooral in de bouw en de groothande­l nemen ze dit jaar meer volk aan. De detailhand­el blijft achter.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium