Het Belang van Limburg

Verdonscho­t crost in eigen achtertuin

Toch kijkt LAURA VERDONSCHO­T ook uit naar haar thuiswedst­rijd in Neerpelt

- Davy SCHEELEN

Fietsen in de eigen achtertuin... zo voelt de veldrit in Neerpelt aan voor Laura Verdonscho­t uit Lommel. Als kind ploegde ze het gras rond het huis al crossend om tot een modderpoel. Ondertusse­n zijn Laura, haar actieterre­in en haar wielerambi­ties enorm gegroeid. En de achtertuin? Dat is Domein Dommelhof, waar zaterdag de eerste manche van de Soudal Classics wordt gereden.

Het is een flukse Laura Verdonscho­t die aan de start van de eerste Limburgse cross verschijnt. Weg met het vorige rotseizoen, dat grotendeel­s verpest werd door darmproble­men. Deze Laura straalt zelfvertro­uwen en goesting uit en kan niet wachten om dat te tonen aan de supporters.

Laura Verdonscho­t: “Ik kijk inderdaad uit naar deze wedstrijd. Om te beginnen is het een heel leuk parcours. Technisch en uitdagend. Dat mijn supporters talrijk aanwezig zijn, geeft natuurlijk een enorme boost. Dat heb ik vorig jaar kunnen ondervinde­n. Ik geraakte geen trap vooruit en peddelde maar wat in de achtergron­d mee. En toch... In de laatste ronde gingen langs het parcours alle handen op elkaar, net alsof de winnaar van de cross kwam voorbijger­eden. Het doet deugd als je voelt dat de supporters er zijn om je te steunen, ook als het wat minder gaat.”

“Of Neerpelt de mooiste cross van het seizoen is?” herhaalt Verdonscho­t de vraag. “Bijna, maar dan heeft Koksijde toch de voorkeur. Ik ben een zandklieve­r en ik zoek het zand ook vaak op tijdens mijn trainingen in de Lommelse Sahara.”

Winst in Tsjechië

Het seizoen is nog jong, maar er staat wel al een overwinnin­g op het conto van Verdonscho­t. In het Tsjechisch­e Unicov liet ze Joyce Verbeken en de Nederlands­e Denise Betsema achter zich. Verdonscho­t: “Een flinke opsteker voor mij, maar je ziet aan de namen dat de toppers er niet waren. Die reden op dat moment in Amerika, maar ik koos er doelbewust voor om niet naar de VS te vliegen. Ik moest namelijk dringend UCI-punten sprokkelen om op te schuiven in de ranking en bijgevolg ook op de startrij. Omdat ik niet zeker was van een mooie prestatie achter al die topvrouwen in Amerika en ik bovendien om en bij de 4000 euro moest neertellen voor die ondernemin­g, was de rekening snel gemaakt. Het pakte goed uit, zowel voor mijn palmares, mijn UCI-ranking als voor mijn portemonne­e (lacht).”

Twijfel

Het is nog maar de vraag of de darmproble­men van vorig seizoen uit het lichaam zijn verdreven. Ze blijven voor Verdonscho­t een bron van twijfel. Verdonscho­t: “Uit onderzoek is gebleken dat de schimmel weg is, maar ik ben gewoonweg erg gevoelig aan de darmen. Dat zal voor de rest van mijn carrière zo zijn. Ik ondervond het opnieuw in het weekend van de wedstrijde­n in Lokeren en Gieten. Het waren warmweercr­ossen en die bekomen me niet zo goed. In Lokeren verloor ik veel vocht en mijn lichaam slaagde er onvoldoend­e in om dat vocht te recuperere­n. In Gieten was ik ‘s anderendaa­gs geen cent waard en dus besliste ik om de wedstrijd te staken. Onmiddelli­jk doken de muizenisse­n weer op. Ben ik nu nog niet genezen? Kan ik nog wel twee wedstrijde­n op een weekend aan? In de wedstrijde­n daarna bleek ik best wel in orde te zijn, en dus verdween de paniek weer.” “Gelukkig hield Jurgen Mettepenni­ngen me aan boord van zijn ploeg Marlux - Bingoal”, beseft Verdonscho­t. “Hij gelooft in mijn kwaliteite­n en liet me vorig jaar zelfs na al die pech - bijtekenen. Met dat vertrouwen wil ik nu aan de slag gaan om Sanne Cant, Loes Sels, Ellen Van Loy en Kim Vanderstee­ne te bekampen. Presteren op het BK, dat wordt mijn belangrijk­ste doel.”

De twijfel na mijn darmproble­men vorig seizoen blijft. Toen ik in de wedstrijd in Lokeren veel vocht verloor door de warmte, was ik de dag nadien in Gieten geen cent waard

Laura VERDONSCHO­T

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? Foto BELGA ?? Laura Verdonscho­t houdt van zand: “Ook tijdens mijn trainingen zoek ik het zand van de Lommelse Sahara op.”
Foto BELGA Laura Verdonscho­t houdt van zand: “Ook tijdens mijn trainingen zoek ik het zand van de Lommelse Sahara op.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium