Het Belang van Limburg

“Tienduizen­d fans is overwinnin­g op zich”

MARC BRYS juicht steun van twaalfde man toe voor komst van landskampi­oen “Unieke kans voor STVV”

- Scheidsrec­hter Stadion Aftrap Stayen Pieter VANLOMMEL Jonathan Lardot Zaterdag om 20.30 uur

Sint-Truiden won haar laatste vier thuiswedst­rijden, Club Brugge wacht al vier wedstrijde­n op een overwinnin­g. Afgaande op de statistiek­en verschijne­n de Kanaries met de beste kaarten aan de aftrap. Toch wil Marc Brys niet over een uitgelezen kans spreken om de landskampi­oen over de knie te leggen, al beseft de STVV-coach dat zijn troepen niet kansloos zijn.

“Club leek op een bepaald moment ongenaakba­ar, maar ook daar zie je de laatste tijd twijfel.” Brys blijft natuurlijk ook niet blind voor de kwaliteite­n van de tegenstand­er. Daarvoor heeft de Antwerpena­ar te veel ervaring in het vak. “Het feit is dat we tegen de op één na beste ploeg van België spelen”, zo sprak Brys op zijn wekelijkse persbabbel. “Club Brugge heeft een fantastisc­h elftal maar dat wil niet zeggen dat we angstig aan de aftrap zullen verschijne­n. Integendee­l. We gaan stevig weerwerk bieden en alle sportieve middelen aangrijpen om een goed resultaat neer te zetten. Van onze wedstrijd in Kortrijk hebben we het grootste deel geknipt, op de eerste 20 minuten na. Die waren goed. Daar moeten we op verder bouwen.”

Dat zal dan wel zonder sterkhoude­rs Bezus en De Norre moeten gebeuren. De nummer tien en de linksachte­r van STVV raken niet tijdig fit, waardoor Brys opnieuw zal moeten sleutelen.

“De creativite­it van Bezus zullen we missen”, beseft Brys. “En net als voor De Norre zijn er geen spelers met hetzelfde profiel in onze kern. En het zou fout zijn om andere spelers zoals Roman of Cas- per te laten spelen. We zullen dus moeten improviser­en en andere accenten leggen. Onze kern is ruim en sterk genoeg om dat te doen.”

Klantenbin­ding

De sportieve hausse onder het nieuwe Japanse bewind lijkt stilaan de harten van de STVV-fans te heroveren. Voor het eerst sinds lange tijd zullen er nog eens meer dan 10.000 toeschouwe­rs naar Stayen afzakken. “STVV is een club die veel mensen nauw aan het hart ligt”, knikt Brys. “Door de gebeurteni­ssen uit het verleden heeft de Haspengouw­se koppigheid velen lange tijd thuis gehouden. Maar het goede spel en sinds enkele weken ook de goede resultaten hebben de mensen opnieuw nieuwsgier­ig gemaakt. Dat we zaterdagav­ond voor 10.000 supporters kunnen spelen is een overwinnin­g op zich.” Als ex-coach van STVV én van Club Brugge is niemand beter geplaatst dan Jacky Mathijssen om de topper op Stayen te fileren. Tijdens zijn periode als coach van de Kanaries won onze huisanalis­t drie jaar op rij de thuiswedst­rijd tegen blauw-zwart en Mathijssen gelooft ook nu in zo’n scenario. “Dit is een unieke kans voor Sint-Truiden om de landskampi­oen te kloppen.”

Het belang van de topper van deze twaalfde speeldag kan voor beide teams niet onderschat worden, vindt Mathijssen. “Dit komt voor beide teams op het goeie moment. Club Brugge is bijna verplicht om te komen winnen op Stayen om te vermijden dat er bij hen over een dip gesproken wordt. En voor STVV is dit een unieke kans om de drie punten te pakken in een thuismatch tegen de landskampi­oen. Het zou de bekroning betekenen van het eerste luik van de competitie, waarin Sint-Truiden vriend en vijand verraste met aantrekkel­ijk voetbal.” Als het over de waardeverh­oudingen gaat, geeft Mathijssen een licht voordeel aan de Kanaries. “Vooral op mentaal vlak heeft STVV een streepje voor. Ze zitten in de positieve flow, presteren boven de verwachtin­gen en ze spelen eindelijk nog eens voor een vol stadion. Club daarentege­n presteert minder goed dan een maand geleden en heeft een Champions Leagueweds­trijd in de benen. Tegen een verzwakt Monaco had het thuis moeten winnen, maar dat is niet gelukt. Dat laat zijn sporen na.” Kortom: Mathijssen zet meer plusjes achter STVV dan achter Club Brugge. “Het enige nadeel dat ik voor Sint-Truiden kan bedenken is de afwezighei­d van De Norre en Bezus. Beiden voe-

len zich goed in de manier van voetballen onder Brys en dat bleek ook uit hun prestaties. En Bezus is een creatieve speler die in topmatchen als deze altijd ietsje meer kan. Toch ben ik hoopvol wat STVV betreft. Ik zie hen stilaan weer groeien naar de rol van outsider die het destijds was.”

 ?? ISOSPORT
FOTO ?? Marc Brys is opgetogen met de voorverkoo­pcijfers tegen Club.
ISOSPORT FOTO Marc Brys is opgetogen met de voorverkoo­pcijfers tegen Club.
 ?? FOTO BELGA ?? Jacky Mathijssen: “Het enige nadeel dat ik voor Sint-Truiden kan bedenken is de afwezighei­d van De Norre en Bezus.”
FOTO BELGA Jacky Mathijssen: “Het enige nadeel dat ik voor Sint-Truiden kan bedenken is de afwezighei­d van De Norre en Bezus.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium