Het Belang van Limburg

“Hein heeft me het WK gekost”

- Thomas STANDAERT

Van het vredige Eupen naar het hectische Istanbul in iets meer dan een jaar. Henry Onyekuru is sinds zijn overstap naar Galatasara­y in een totaal nieuwe wereld beland. Ter illustrati­e: de volledige bevolking van Eupen (19.526 inwoners) past bijna drie keer in het Türk Telekom Stadium (capaciteit: 52. 652 toeschouwe­rs), waar Onyekuru dit seizoen zijn kunstjes mag tonen in de Turkse competitie én de Champions League.

Het duel van zondag tussen zijn twee Belgische ex-clubs roept voor Onyekuru pijnlijke herinnerin­gen op. Als speler van Anderlecht liep hij uitgereken­d tegen Eupen vorig jaar in december een zware knieblessu­re op, die hem uiteindeli­jk zijn deelname aan het WK zou kosten. Tot daar de officiële versie van Anderlecht. Onyekuru zelf blijft beweren dat hij het WK wél had kunnen halen, maar dat hij geboycot werd door Hein Vanhaezebr­ouck. “Die blessure was één van de moeilijkst­e momenten van mijn carrière”, blikt hij terug. “Daarna heb ik er alles aan gedaan om zo snel mogelijk weer fit te zijn. Omdat ik absoluut naar het WK wilde met Nigeria.”

Tijdig speelklaar

Dat Onyekuru uiteindeli­jk geen plaats kreeg in de Nigeriaans­e selectie, zit nog altijd diep bij de winger. “Ik was nochtans op tijd speelklaar. Alleen heb ik bij Anderlecht de kans nooit gekregen om dat te tonen. Aan tien minuten speeltijd had ik genoeg gehad om de bondscoach te overtuigen dat hij op me kon rekenen. Maar zelfs dat werd me niet gegund. In Play-off 1 heeft Vanhaezebr­ouck me twee keer op het laatste moment uit de wedstrijds­electie gezet. Vooral tegen Club Brugge was dat een enorme ontgoochel­ing. Toen heb ik beslist dat ik Anderlecht wilde verlaten. Ik moest spelen om het WK te halen, maar Vanhaezebr­ouck deed koppig zijn eigen zin. Het feit dat hij niet tegen mij praatte, maar het in de pers wel over mij had, maakte me alleen maar kwader.”

Goede herinnerin­gen heeft Onyekuru dus niet aan zijn laatste maanden bij Anderlecht, maar de club op zich verwijt hij niets. “Zowel Eupen als Anderlecht betekenen veel voor mij. Ik volg de resultaten van Eupen nog op de voet. Het zal voor mij altijd de club blijven waar alles begonnen is. Ik zal nooit vergeten vanwaar ik kom. Als jonge speler heb ik alles geleerd in Eupen. Maar ook in Anderlecht heb ik nog veel vrienden. Dat zondag de beste moge winnen. Thuis heeft Eupen altijd een kans. Het zou niet de eerste keer zijn dat ze stunten aan de Kehrweg. Maar aan de andere kant is Anderlecht altijd een te duchten tegenstand­er.”

 ?? FOTO PHN ?? Henry Onyekuru met Hein Vanhaezebr­ouck bij Anderlecht.
FOTO PHN Henry Onyekuru met Hein Vanhaezebr­ouck bij Anderlecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium