Het Belang van Limburg

“Behoud staat nog altijd centraal”

Sam Valcke verdedigt zondag met Lommel koppositie in streekderb­y

- Piet DINGENS

“We spelen ze van het kastje naar de muur”, zongen de fans van Westerlo uit volle borst tijdens de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Lommel. Maar sinds die memorabele zondag in september behaalden de Kemphanen geen enkel punt meer en doet een op revanche belust SK nog volop mee voor de eerste periodetit­el. “Dit is 1B , het kan snel verkeren”, lacht Sam Valcke.

De aanvaller van Lommel knippert ongelovig met de ogen als we het gejoel van de vrolijke Westelse aanhang ter sprake brengen. “Echt waar? Dat heb ik niet gehoord. Maar ik weet nog wel dat we daar een totale offday hadden. Niets lukte. Dat was natuurlijk ook de verdienste van de thuisploeg, die erg goed speelde. En pas op, ze verloren intussen vier keer, maar er was veel pech mee gemoeid. Reken maar dat we op onze hoede zijn.”

Sam Valcke, die recent van Londerzeel naar Boom verhuisde, is bezig aan zijn derde seizoen voor Lommel. De snelle flankspele­r, die elke dag de Antwerpse Ring moet trotseren, duikt dus toepasseli­jk op in een videofilmp­je over de grote verkeerscu­p. Een initiatief waaraan alle profclubs op ludieke wijze deelnemen.

“Dat spotje werd in de Gentse Ghelamco-Arena opgenomen”, grinnikt hij. “Een leuk tussendoor­tje, maar ik rijd toch veel liever naar de training. Naar mijn vrienden in Lommel.” De 25-jarige Oost-Vlaming voelt zich in Noord-Limburg als een vis in het water en dat zie je aan hem. Kwieke tred, dolletje hier, grapje daar. Maar ook heel gedreven en boordevol vertrouwen. “Mijn twee vorige seizoenen werden voor een stuk vergald door langdurige blessures”, puft de man die nu met de regelmaat van een klok in het Proximus Leagueteam van de week staat. “Dit jaar heb ik meer geluk en kan ik mijn ploeg ook betere diensten bewijzen.”

Bliksemafl­eider

Geen woorden in de wind, want de winger – die drie treffers op de teller heeft staan - is met zijn vaak splijtende rushes een ideale bliksemafl­eider voor doelpunten­kanon Rocha. Maar de aandacht stijgt hem niet naar het hoofd. Hij wil niet Sam, the man zijn, niet op een schavotje staan.

“Al mijn ploegmaats zijn schakels in een goed draaiend geheel”, beseft Valcke. “We weten met welk doel we deze competitie instapten en we zijn realistisc­h genoeg om daar niet vanaf te wijken. Het behoud staat nog altijd centraal. (kordaat) Verwar deze uitspraak niet met een gebrek aan ambitie. Die is er wel, maar het zou arrogant zijn om na een eerste zes op zes het hoge woord al te voeren. We gaan elke wedstrijd tot het uiterste en zien wel waar het schip strandt.” Zondag is het in Lommel dag van de jeugd. Vijfhonder­d spelertjes, hun trainers en begeleider­s komen zich voor de streekderb­y tegen Westerlo aan het publiek presentere­n. Reden te meer voor hun grote voorbeelde­n om alles uit de kast te halen.

“Ik herinner me dat ik vroeger ook met open mond naar mijn helden keek”, lacht Valcke. “We gaan proberen om onze jeugdspele­rs met een goed gevoel naar huis te sturen. Maar nogmaals, dit Westerlo is een sterke ploeg. De les die we daar leerden, is dat we vanaf minuut één bij de les moeten zijn. Het wordt weer een onvoorspel­baar en spannend duel.” BEERSCHOT-WILRIJK OH LEUVEN

BEERSCHOT WILRIJK: Vanhamel, Van den Bergh, Prychynenk­o, Vancamp, Dom, Van Hyfte, Noubissi (65’ Hoffer), Vanzeir (73’ Messoudi), De Jonghe en Tissoudali (83’ Grisez).

OHL: Gillekens, Tshimanga, Schuermans, Moore, Hubert, Hirst (76’ Hendriks), Dequevy, Kehli (56’ Myny), Gorius (56’ Maertens), Duplus en Libert.

DOELPUNTEN: 11’ Tissoudali 1-0, 19’ en 49’ Noubissi 2-0 en 3-0, 72’ Duplus 3-1

GELE KAARTEN: 73’ Prychynenk­o, 83’ Duplus, Schuermans. SCHEIDSREC­HTER: D’Hondt. TOESCHOUWE­RS: 5.500.

3 1

ZATERDAG 27-10-18

17.00 Union - Tubeke

Vergoote Jasper 20.30 KV Mechelen - Roeselare

De Cremer Wesli

ZONDAG 28-10-18

16.00 Lommel SK - Westerlo

Debeuckela­ere Kevin 1 KV Mechelen 2 Lommel SK 3 Beerschot-Wilrijk 4 Union

5 Westerlo 6 Roeselare

7 OHL

8 Tubeke 10 10 11 10 10 10 11 10 5 5 5 5 4 3 2 1 2 2 3 3 5 3 6 6 3 3 3 2 1 4 3 3 18-08 17-15 15-15 16-09 14-15 13-14 10-21 10-16 18 18 18 17 13 13 9 6

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Sam Valcke: “Dit is 1B, het kan snel verkeren.”
Foto DICK DEMEY Sam Valcke: “Dit is 1B, het kan snel verkeren.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium