Het Belang van Limburg

ANTHONY ANTWOORDT ANTWOORDT

-

Vraag van VEERLE DEBRULLE “Wat ga jij doen als je stopt als profession­eel autocoureu­r?”

“Beste Veerle, veel mensen denken dat ik een profession­eel autocoureu­r ben, maar dat is niet zo. Ik denk dat je de échte profs in ons land op één hand kan tellen. Ik denk zo meteen aan Thierry Neuville, Stoffel Vandoorne, Maxime Martin, Laurens Vanthoor en Jerome D’Ambrosio, maar dan is het ongeveer op. Er zijn een hoop semi-profs, die nog andere bronnen van inkomsten hebben, zoals les geven en andere piloten begeleiden. De racerij is niet zo rooskleuri­g als het lijkt. België is nu eenmaal geen autosportl­and en heeft geen kampioensc­happen waarin profession­ele piloten gezocht worden, zoals de DTM in Duitsland, de BTCC in Engeland of de Super GT in Japan.”

“Zelf ben ik tot mijn 21ste naar school geweest. Mijn vader zei toen: als je prof wil worden, kan je niet in Europa blijven, dan moet je naar Japan. Maar daar had ik toen helemaal geen zin in. Ik ben in Ridley gestapt, mijn fietsenmer­k, en heb daar 13 jaar gewerkt. Tegenwoord­ig heb ik een tuningzaak en doe ik aan projectont­wikkeling in Amerika. Ik heb altijd een fulltime job gehad, racen was een bijverdien­ste of zelfs een hobby. Vergelijk het met een voetballer in tweede of derde klasse: die verdient er wel wat geld mee, maar niet genoeg om een gezin te onderhoude­n of een huis af te betalen.”

“Volgende week word ik 40 jaar. Ooit komt de dag dat ik stop met racen, maar veel zal er dan niet veranderen. In plaats van zelf te racen, zal ik dan wellicht jonge gasten begeleiden. Mijn eigen zoon bijvoorbee­ld. Ik doe het nu al een beetje met Loris Hezemans in de Euro Nascar.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium