Het Belang van Limburg

1.000 mensen voor 2 auto’s

Blik achter de schermen in de F1-fabriek van Renault Hamilton zondag kampioen als: - hij in de top 7 eindigt, of - Sebastian Vettel niét wint.

- Marc CORNELISSE­N

Lewis Hamilton wordt zondag wellicht wereldkamp­ioen en zoals elke week dankt hij dan de 1.800 mensen die aan zijn auto meegewerkt hebben. U leest het goed: 1.800 mensen heeft Mercedes in dienst om elke twee weken twee winnende F1-auto’s te laten rijden. Absurd? Wellicht. Decadent? Zeker. Maar om het te kunnen vatten moet je zo’n fabriek eens bezocht hebben. Renault zette voor ons de deuren open en gunde een uitzonderl­ijke blik achter de schermen in zijn F1-basis in Enstone.

Enstone is zo’n slaperig dorpje op het Engelse platteland, zo’n 25 kilometer van Oxford. Groene weilanden, huisjes in cottage-stijl, achter elke hoek verwacht je Hyacinth Bucket, haar man Richard of schoonbroe­r Onslow. Maar Enstone ligt wel midden in Motorsport Valley, het silicon valley van de F1. Zeven van de tien F1teams zijn in deze regio gehuisvest. Ferrari en Toro Rosso zijn Italiaans, Sauber is Zwitsers, maar zelfs het ‘Duitse’ Mercedes en het ‘Franse’ Renault hebben hier in Engeland hun thuisbasis.

In dit boerengat wonen 1.139 zielen, maar in de F1-fabriek van Renault werken er 700. Ze ligt in een verlaten steengroev­e naast een al even verlaten luchtmacht­basis uit WOII. De eerste steen werd in 1992 gelegd door Flavio Briatore voor het toenmalige Benetton. Later werd de site overgenome­n door Renault, Lotus en sinds drie jaar weer Renault. Bij de laatste overname was ze compleet verouderd en verwaarloo­sd. Renault stelde een zesjarenpl­an richting wereldtite­l op en met een injectie van 50 miljoen euro werd heel de fabriek gemodernis­eerd. Nu, in jaar drie van het plan, is het personeels­bestand met 50 procent gestegen tot 700 in Enstone en 300 in de motorenfab­riek in Frankrijk. Het jaarbudget gaat over de 300 miljoen. Succes in de F1 komt niet vanzelf, en al helemaal niet gratis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium