Het Belang van Limburg

“Dit is een goede test”

Sam Vanaken en co zijn klaar voor de linkerkolo­m

- Kristof JACOBS

Leider THES heeft na acht speeldagen een bonus van maar liefst vier punten op Deinze. Maar zaterdag tegen Rupel-Boom beginnen de Looienaars pas aan het echte werk, want dan nemen ze het voor het eerst op tegen een ploeg uit de linkerkolo­m. “Het wordt een goede test, maar als we ons eigen ding doen komt het wel goed”, zegt centrale verdediger Sam Vanaken.

Vanaken knokte zich bij Lommel als 17-jarige in het eerste elftal, acht jaar later trok hij voor 2,5 jaar naar Geel vooraleer hij naar THES verkaste. “Op twee seizoenen PSV na (na het faillissem­ent van Lommel, nvdr) speelde ik heel mijn jeugd bij Lommel”, zegt de verdediger. “Ik kwam er in de eerste ploeg, maar op een bepaald moment is het extrasport­ief fout gelopen. Na dertig jaar een Vanaken bij Lommel was dat ineens weg. En dat neem ik bepaalde personen kwalijk, zij bestaan niet meer voor mij. Zonder die mensen had ik nu misschien nog in Lommel gespeeld. Maar dat is verleden tijd. Ondertusse­n zit ik bij THES en daar voel ik me goed. Zoals ik het nu aanvoel is dit een club waar ik nog vele jaren kan spelen. Ik zie geen enkele reden om hier te vertrekken. Zolang ik het niveau nog aan kan natuurlijk”, lacht hij.

Een apart systeem

De sfeer in de spelersgro­ep van THES blijft fantastisc­h, zelfs na de eerste verliesmat­ch in Dessel. “We hebben de analyse van die match gemaakt en we weten dat het niet onze beste wedstrijd was, maar tegelijk moesten we zo snel mogelijk vooruit kijken naar Rupel-Boom”, zegt Vanaken. “Een verliesmat­ch op het veld van Dessel is geen ramp, daar houd je in het begin van het seizoen zelfs rekening mee. Al blijf ik erbij dat die nederlaag niet verdiend was, Dessel was niet beter dan ons. Onze start blijft met 21 op 24 hoe dan ook fantastisc­h, ook al was het tegen ploegen die momenteel in de rechterkol­om staan. Wat ik weet van Rupel-Boom? Dat het ook een promovendu­s is die het goed doet. Ze spelen een apart systeem en moeten het vooral hebben van hun duel- en kopbalkrac­ht. Momenteel hebben ze met twintig goals de beste aanval, anderzijds werd onze verdedigin­g het minst gepasseerd. Het wordt dus een goede test.”

Dat de verdedigin­g er staat, is een understate­ment. THES slikte inacht matchen amper zes goals, waaronder een owngoal van .... Vanaken. “Christiaen­s, Hulsmans en ik speelden al samen bij Geel. Dat is een groot voordeel. En daar kwam Spruyt bij, dat klikte meteen. We babbelen veel en coachen mekaar, dat loopt echt goed. Maar tegelijk weten we dat de spoeling door de langdurige blessures van Houwaer en Caubergs achterin dun wordt. Centraal achterin hebben we geen alternatie­ven meer. Het wordt afwachten hoe we schorsinge­n gaan opvangen. We zien wel.”

 ?? DICK DEMEY
FOTO ?? Sam Vanaken heeft het echt naar zijn zin bij THES.
DICK DEMEY FOTO Sam Vanaken heeft het echt naar zijn zin bij THES.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium