Het Belang van Limburg

“In één dag kan het omslaan”

Een seizoen met uitersten voor RIKIE BROECKX en STEVE HOSTE

- Frederik BAETEN/Marc TRUYERS

Na acht jaar, negen maanden en elf dagen staat de derby tussen Sporting Hasselt en Heur-Tongeren weer op het menu. Op 16 januari 2010 won Sporting de laatste officiële confrontat­ie met 1-0. Anno 2018 zit die uitslag opnieuw in de pijplijn. Beide teams beleven immers een seizoen van uitersten. Ook hun trainers Rikie Broeckx en Steve Hoste. Hoe verklaar jij de leiderspla­ats van Sporting, Rikie Broeckx?

Broeckx: “We hebben de kwaliteit in onze groep van vorig seizoen behouden en aangevuld met jonge getalentee­rde én coachbare spelers. Na een moeilijke voorbereid­ing wisten we niet wat we mochten verwachten. Maar kijk, we wonnen die eerste match op Spouwen en dat heeft de groep een boost gegeven. De puzzel valt gewoon ongelofeli­jk goed in elkaar.”

En hoe verklaar jij de rode lantaarn van uw ploeg, Steve Hoste?

Hoste: “Feit is dat we vorig seizoen totaal onverwacht gepromovee­rd zijn. Het vergt toch veel aanpassing tegen die gevestigde waarden van tweede amateurlig­a. En we moeten eerlijk zijn, onze kern is te klein om tegenslage­n zoals het uitvallen van onze doelman en spits op te vangen.”

Nog een uiterste: hoe komt het dat Sporting de beste defensie heeft en Heur-Tongeren de slechtste?

Broeckx: “Met Janssen-Vrijsen hebben we achterin een schitteren­d centraal duo. Maar die twee schamele tegengoals zijn een verdienste van het hele team. We zetten hoog druk op de man in balbezit, beletten de tegenstand­er te voetballen. En dat negentig minuten lang. Onze spitsen zijn onze eerste verdediger­s. Hierdoor wordt onze achterlijn ook een beetje ontlast.”

Hoste: “Onze geblesseer­de doelman Ludo Govoni vervang je niet zomaar. Dat is zeker geen verwijt naar doelman Bram Geenen. In zeker 85 procent van de tegendoelp­unten werd er door de spelers voor hem niet accuraat genoeg verdedigd.”

Scoren doen beide teams niet bijzonder veel.

Broeckx: “Dat sluit naadloos aan bij de vorige vraag. Je moet keuzes maken. Dat harde werken impliceert dat we minder fris zijn in de zone van de waarheid.”

Hoste: “Onze topspits Goyvaerts is geblesseer­d. Maar dat kunnen we niet alleen als excuus inroepen. Onze pogingen zijn gewoon niet doeltreffe­nd genoeg. Om te scoren, moet je eerst tussen het kader kunnen trappen.”

Hoe groot is de kans dat er straks toch een verrassend resultaat uit de bus komt?

Broeckx: “Even groot als in alle andere matchen. Wij kunnen van iedereen winnen maar ook verliezen. Ik ben sinds dinsdag al de groep op scherp aan het zetten. Kijk maar naar Patro-Tongeren: 2-0 bij rust en geen vuiltje aan de lucht voor Patro. Maar op het einde stond er wel 2-2 op het bord.” Hoste: “Ik vermoed dat ze ons vanaf de start willen wegblazen. Maar in voetbal kan alles. In één dag kan alles omslaan. Als Sporting een slechte dag heeft en wij een goede, dan kunnen we zeker een resultaat neerzetten. Als we niet in onze kansen geloven, kunnen we beter in Tongeren blijven!”

Afsluiten doen we met een quizvraag. Beide ploegen hebben in eerste klasse gespeeld, maar wie van de twee hield het twee seizoenen vol?

Hoste: “Da’s een makkie: Tongeren! Mijn vader Ivan speelde daar toen mee. Het eerste seizoen hebben ze zich gered en speelden ze zelfs de finale van de Beker van België.”

Broeckx: “Ik weet dat Sporting één seizoen eerste klasse op zijn palmares heeft staan. Het moet dus Tongeren zijn dat het een jaar langer volhield.”

 ?? FOTO MAX GOYVAERTS ?? Rikie Broeckx (links) en Steve Hoste (rechts) kijken elkaar dit zaterdagav­ond in de ogen.
FOTO MAX GOYVAERTS Rikie Broeckx (links) en Steve Hoste (rechts) kijken elkaar dit zaterdagav­ond in de ogen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium