Het Belang van Limburg

“Ik denk aan stoppen”

Ivan Stockmans pakt zege bij oude duiven uit Chateaurou­x

- Jos THOMASSEN

Ivan Stockmans was met zijn zege bij de oude duiven uit Chateaurou­x aan zijn 31ste provincial­e overwinnin­g toe. Ondanks nog eens vier nationale titels, acht zonale en drie tweede plaatsen op nationale vluchten, wil de Lummenaar ermee ophouden. “Volgend seizoen nog en dan denk ik aan stoppen”, verrast Ivan.

De oorzaak? “De roofvogels. Ik heb dit seizoen minimum vier gewestelij­ke zeges gemist, omdat mijn duiven schrik hebben om te landen bij thuiskomst. Zij draaien steeds vijf tot zes rondjes, vooraleer af te komen. Terwijl ik hier als een zot op twee ijzers sta te kloppen om die smeerlappe­n weg te krijgen. Niks helpt. Ik heb al een knipperlic­ht staan en nog ander spul, maar die hebben het altijd op mijn duiven gemunt”, zegt de mistevrede­n melker.

“In mijn diepvries steken drie provincial­e en een nationale winnaar. Allemaal gepakt door de roofvogel. Dan is het plezier er vlug van af.”

Ivan heeft nochtans een prachtacco­mmodatie, verspreid over twee grote stukken land en tuin. “En hij zit dag en nacht op zijn hokken”, verraadt Marina haar gepensione­erde spoorwegar­beider.

“Je moet er veel voor doen. Voor wat hoort wat”, zegt Ivan. “Zowel ’s zomers als in de winter. Sinds ik een ongeval heb gehad, kan ik geen korf meer dragen. Ik moet altijd een beroep doen op mijn vrouw (die kapster is) of op andere mensen”, zegt Ivan, die omwille van de ziekte adeno gestopt is met de jonge duiven. “Ieder jaar hetzelfde liedje. Jonge duiven kweken, opleren en dan adeno.” Met duiven van Dirk Van Dijck, eigen kwekers en ruilduiven van Schroyen-Hendrickx (Heusden) zit Ivan helemaal niet slecht. “Ieder jaar ruilen Fernand Schroyen en ik onze twee beste duiven om uit te kweken. En dat loopt goed. En dat bespaart je een hoop geld.”

In mijn diepvries steken drie provincial­e en een nationale winnaar

Ivan STOCKMANS

 ?? Foto JTH ?? Ivan heeft een witte tortelduif tam gemaakt. “Die gaat waar ik ga.”
Foto JTH Ivan heeft een witte tortelduif tam gemaakt. “Die gaat waar ik ga.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium