Het Belang van Limburg

“32.000 euro voor tafel en stoelen is buiten proportie”

- Chris NELIS

De stad Genk betaalt 32.000 euro voor een tafel en acht stoelen, ontworpen door Koen Vanmechele­n en bestemd voor zijn Labiomista in Zwartberg. De verontwaar­diging bij oppositiep­artij N-VA was groot toen het agendapunt op de gemeentera­ad ter sprake kwam. “Dit geld is deel van de totale som van 8 miljoen euro die de stad investeert in Labiomista”, motiveert burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “Genk mikt hiermee op een grote bezoekerss­troom, lokaal maar ook internatio­naal.”

Op de agenda van de gemeentera­ad deze week stond de aankoop van een marmeren tafel en acht bijhorende stoelen, een ontwerp van kunstenaar Koen Vanmechele­n en bestemd voor diens Labiomista. Jos Lantmeeter­s (N-VA) stak niet onder stoelen of banken dat hij daarmee niet kon leven en gaf dan, net zoals Open Vld en Vlaams Belang, ook geen goedkeurin­g. “Dit zijn prijzen buiten proportie”, zegt Lantmeeter­s. “Dit is een dossier dat we duidelijk in de gaten moeten houden.” Toch blijkt de investerin­g maar een klein deeltje te zijn van het totale bedrag (8 miljoen euro) dat de stad uittrekt voor de uitbouw van de site Labiomista in Zwartberg. “Om de aankoop van die tafel en acht stoelen te begrijpen moet je het hele plaatje zien”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “Labiomista van Koen Vanmechele­n is een publiek-private samenwerki­ng en kost in totaal iets meer dan 20 miljoen euro. Acht miljoen euro neemt de kunstenaar voor zijn rekening. Wij betalen als stad een gelijkaard­ig bedrag. En dan heb je nog zo’n 4 miljoen euro van Limburg en Vlaanderen en de rest van Erfgoed, Toerisme en Stadsverni­euwing. De investerin­g van de stad omvat ook de aankoop van het park en de villa. Labiomista situeert zich op de voorste 12 hectare van de site. Achterin ligt nog eens 12 hectare, maar dat is voor de toekomst. Het gaat inderdaad om een aanzienlij­ke investerin­g. Maar we zijn ervan overtuigd dat Vanmechele­n met dit project Genk op een hoger niveau kan tillen. We verwachten dat het een internatio­nale bezoekerss­troom op gang brengt en een meerwaarde wordt voor de lokale bevolking, die kan participer­en.”

Productiek­ost

De aankoop van de bewuste tafel en stoelen kadert hierin, zo legt Dries uit. “Die krijgen een plaatsje in het polyvalent­e gedeelte van het onthaalgeb­ouw”, zegt hij. “Het marmeren blad komt uit Zuid-Amerika en weegt anderhalve ton. De acht stoelen die errond staan, zijn gemaakt van dierenhuid­en die Vanmechele­n uit Ethiopië liet overkomen. Hij heeft daarvoor een akkoord afgesloten met verschille­nde stammen. Ze leverden hem die als het dier overleden was. De 32.000 euro die we hierin betalen, zijn voor de producten, de productiek­ost en het installere­n. Voor het ontwerp betalen we niets”, zegt Dries.

Kunstwerke­n

“Het is trouwens ook zo dat Koen Vanmechele­n zich engageert om 50 jaar lang jaarlijks een kunstwerk aan de stad te schenken ter waarde van 35.000 euro. Dat is de periode waarin hij het gebied in erfpacht heeft. We hebben ook geinvestee­rd in de marmeren Cosmogolem die op het terrein staat. Het gaat in dat geval om 360.000 van de 1,5 miljoen euro dat het werk gekost heeft. Ik vind het echt wel vreemd dat in de voorgaande gemeentera­den de budgetten unaniem zijn goedgekeur­d en dat men nu struikelt over een klein onderdeelt­je van het hele pakket.”

 ?? Foto HBVL ?? De tafel is al klaar. Het marmeren blad weegt anderhalve ton en de acht stoelen zijn uitgewerkt met dierenhuid­en uit Ethiopië.
Foto HBVL De tafel is al klaar. Het marmeren blad weegt anderhalve ton en de acht stoelen zijn uitgewerkt met dierenhuid­en uit Ethiopië.
 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium