Het Belang van Limburg

Roemeense dievenbend­e stal voor 2 miljoen euro aan sigaretten

-

Maar liefst twintig Roemenen staan terecht voor een diefstalle­nplaag die eind vorig jaar over heel Vlaanderen heerste. Ze opereerden in drie dievenbend­es die onderling intense contacten onderhield­en. Wat eerst begon met diefstalle­n van kleding, parfum en werkmateri­aal, eindigde in een monsterbui­t van 2 miljoen euro aan sigaretten uit containers in Genk.

De Roemeense inbrekersb­ende kwam op 24 oktober 2017 in het vizier van de lokale politie van Beringen tijdens controles in de industriez­ones bij afritten aan de E313. In die periode heerste er een heuse inbrakenpl­aag waardoor de politie extra werd ingeschake­ld. Op de Staatsbaan in Ham trok de

Renault met Bulgaarse nummerplaa­t van een van de bendeleden de aandacht toen die met gedoofde lichten geparkeerd stond tegenover tuincentru­m ’t Serreke. Na een controle mochten de twee Roemeense inzittende­n gaan omdat er geen directe link gevonden kon worden tussen de wagen en de inbrakenpl­aag. De telefonieg­egevens van de mannen werden in de periode die volgde wel onderzocht. “Uiteindeli­jk hadden we genoeg bewijsmate­riaal dat aantoonde dat we te maken hadden met drie dievenbend­es die intens samenwerkt­en en zich richtten op kledij, parfum, werkmateri­aal en sigaretten”, aldus de procureur.

DNA

De diefstalle­n die uiteindeli­jk aan de Roemenen gelinkt konden worden, vormen een indrukwekk­ende lijst: ze sloegen toe in heel België. Telkens werden hun auto’s opgemerkt door de ANPR-camera’s in de buurt, hun gsm-signalen werden opgevangen door de masten en soms lieten ze nonchalant een schroevend­raaier of trui met DNAmateria­al achter. Uiteindeli­jk sloegen ze de slag van hun leven toen ze gingen lopen met een monsterbui­t van 2 miljoen euro aan sigaretten uit Hongarije die naar België getranspor­teerd werden in containers van de firma Essers. Op 30 januari van dit jaar onderschep­ten ze de tabaksware­n in Genk en waanden ze zich miljonair. De procureur spreekt over drie uiterst profession­ele Roemeense dievenbend­es. Bovendien heeft de procureur ook het vermoeden dat een van de mannen hulpjes naar België smokkelde. “Dit is een ander kaliber van criminalit­eit.” In totaal eist de procureur 592 maanden cel. De hoogst gevorderde individuel­e celstraf is veertig maanden. De advocaten vragen een mildere straf en wijzen erop dat hun clienten al negen maanden in voorhechte­nis zitten.

Dit is een uiterst profession­ele bende, een ander kaliber van criminalit­eit

Procureur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium