Het Belang van Limburg

Doodshoofd­en op Nieuwe Baan manen aan tot trager rijden

- Fred PEETERS

De Nieuwe Baan in Hoeselt is sinds kort over enkele honderden meters afgeboord met doodshoofd­en. Dat heeft niets met Halloween te maken. “Het is de bedoeling dat het automobili­sten opvalt”, zegt Gido Vanlessen. “Zo vertragen ze extra aan de wegversmal­lingen, anders maaien ze nog voetganger­s in de berm mee.”

Kunstenaar Gido Vanlessen woont al zijn hele volwassen leven op de Nieuwe Baan. Hij luidde zo’n vijf jaar geleden met bijna honderd buren de alarmklok over de snelheid die automobili­sten aanhouden wanneer ze vanaf de gewestweg Tongeren-Hoeselt over de Nieuwe Baan naar het centrum van Alt-Hoeselt rijden. “De gemeente heeft toen na een petitie wegversmal­lingen geplaatst. Die versmallin­gen zijn enkele maanden geleden vervangen door nieuwe vaste wegscheide­rs.”

Slecht geplaatst

Goed toch? Gido: “Neen, er zijn twee gebreken. De wegscheide­rs staan tegen het midden van de weg. Hierdoor moeten de chauffeurs die erdoor moeten slalommen, zo ver uitwijken naar links en dan naar rechts dat ze bij het bochten maken met hun wielen in de straatgoot of op de berm rijden. De fietser of voetganger die daar dan passeert, moet in het veld gaan staan om niet aangere- den te worden. Dat heb ik zelf al enkele malen moeten doen omdat ik na schooltijd mijn kleinzonen te voet ga halen. Mijn dagelijkse gezondheid­swandeling is dan niet zo gezond. Die situatie is ook onveilig voor de jeugd die met de fiets over de Nieuwe Baan naar school gaat in Alt-Hoeselt”, zegt Vanlessen.

Een tweede probleem met de wegscheide­rs is dat de afstand tussen twee wegscheide­rs in te groot is, zodat chauffeurs op dat stuk weer te snel gaan rijden.

Metingen

Volgens schepen van Mobiliteit Michel Vanroy (Open Vld) zijn de wegscheide­rs nochtans bewust geplaatst. “De wegversmal­lingen staan met opzet meer naar het midden van de weg, net om de automobili­sten te dwingen te vertragen. Ook mag je maar links van de hindernis rijden als het wegdek volledig vrij is. Als er een fietser aankomt, heeft die voorrang.” Over het te snelle verkeer op de Nieuwe Baan zegt Vanroy: “Overal waar er klachten zijn over hoge snelheid vragen we de politie extra metingen te doen. Als dan blijkt dat er inderdaad een probleem is, dan bekijken we of aanpassing­en aan de weg nodig zijn.”

 ?? FOTO FRPE ?? Gido Vanlessen met zijn kleinkinde­ren bij een van zijn borden. “Zelfs met wegscheide­rs is het hier nog gevaarlijk.”
FOTO FRPE Gido Vanlessen met zijn kleinkinde­ren bij een van zijn borden. “Zelfs met wegscheide­rs is het hier nog gevaarlijk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium