Het Belang van Limburg

Belgisch leger eind 2020 weg uit Zutendaal

- Jan BEX

De honderd Belgische militairen die nog werken in de kazerne van Zutendaal, hebben donderdag vernomen dat hun basis eind 2020 sluit. Het kwartier wordt intussen deels gebruikt door het Amerikaans­e leger als vooruitges­choven legerdepot. Indien het tot een conflict met Rusland zou komen, is er zwaar materieel in de ‘buurt’. De Amerikaans­e inkwartier­ing is nog niet afgerond

“Er is inderdaad donderdag een briefing geweest van onze departemen­ten Human Resources en Material Resources”, bevestigt majoor Erik Adang, basiscomma­ndant van kwartier Wevelsmoer in Zutendaal. “We zullen een aantal van onze activiteit­en verderzett­en in het Competenti­ecentrum Rollend Materieel en Bewapening in Rocourt bij Luik. Dat is onze moedereenh­eid. Sommige activiteit­en zullen overgenome­n worden door andere eenheden. Andere activiteit­en zullen dan weer uitbesteed worden. Wat waar naartoe gaat,kunnen we nog niet zeggen. Studies zijn lopende.”

Persoonlij­ke wensen

“De reaffectat­ieprocedur­e voor onze mensen is nu opgestart door de personeels­dienst van Defenook sie. Onze mensen zijn in het algemeen al wat ouder. Vijftien à twintig militairen gaan per jaar hier met pensioen. Sommigen zullen dus al gepensione­erd zijn voor wij uit Wevelsmoer vertrekken. Aan de anderen is gevraagd een enquête in te vullen met hun voorkeuren. Dat proces is nu gestart. Over vier weken analyseren we die resultaten en volgen individuel­e gesprekken.”

Vernietige­n munitie

Wevelsmoer is een kwartier met een dertigtal loodsen die Defensie sinds 2002 gebruikt als stock voor oud en nieuw materieel, veelal rollend materieel. Hier worden ook drie à vier keer per jaar de zogeheten cash & carry’s georganise­erd. Daarbij kunnen burgers afgedankt legermater­iaal kopen. “Zo organisere­n we in 2019 nog twee grote verkopen. De bedoeling is dat dan alles weg is”, aldus majoor Adang.

In Wevelsmoer staat ook de relatief nieuwe INES-installati­e, pas in gebruik genomen in september 2013. Deze Installati­e voor Neutralisa­tie van Explosieve Stoffen vernietigt historisch­e stocks van overtollig­e munitie van het leger. “Daarmee stoppen we vanaf januari 2019”, zegt Adang. “Een werkgroep zoekt het nog uit. Wellicht nemen de collega’s van Poelkapell­e die taak over, daar staat zo’n installati­e.”

Twee hangars in Zutendaal zitten ook vol legerarchi­ef. “Vermoedeli­jk wordt dat geoutsourc­et.”

Weer Amerikaans

Zoals bekend is Zutendaal sinds mei 2017 deels opnieuw een Amerikaans kwartier. Vijftien hangars zijn in gebruik genomen voor Amerikaans­e stocks: van tanks tot munitie. Al wil men dat laatste liever niet bevestigen. Majoor Adang: “De Amerikanen zijn nog niet rond met die operatie. Er komt nog regelmatig zwaar transport toe. Er is altijd gezegd dat ze hier zo’n 7.000 stuks zouden opslaan. Men zou nu aan 5.000 zitten. Tegen dat wij hier weg zijn, zullen de Amerikanen Wevelsmoer weer overnemen.” Voor de Amerikanen werken nu zo’n tachtigtal Belgische burgers, allemaal uit de buurt van Zutendaal.

Zwaar transport

Tot slot, burgemeest­er Ann Schrijvers was niet op de hoogte van de beslissing van Defensie om de basis in Zutendaal per 31 december 2020 te verlaten. “Maar het gerucht dat het leger de kazerne zou overdragen, was er al langer. Alleen is mij dat nog niet officieel bevestigd.”

“De verstandho­uding met de kazerne en met de Amerikanen is anders prima”, zegt Schrijvers. “Telkens als er zwaar transport verwacht wordt, worden wij daarvan verwittigd. Dan zijn de inwoners op de hoogte. Veel protest is er dan ook niet.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium