Het Belang van Limburg

“Kunnen onze uniformen en drukwerk weggooien”

Italiaanse organisati­e wil dat Peers oldtimer-event van naam verandert

- Geert VAN BAELEN

Moet het populaire oldtimer-evenement Cars & Coffee Friends Peer op zoek naar een andere naam? Wel als het afhangt van een gelijkaard­ige Italiaanse organisati­e met de naam Cars & Coffee. Die liet de Peerse vrijwillig­ers weten juridische stappen te ondernemen als ze niet onder een andere naam verdergaan. “Als dat moet, kunnen we ons drukwerk en onze outfits weggooien”, zucht ondervoorz­itter Maurits Pulgré.

Al enkele jaren organiseer­t een groepje vrijwillig­ers onder de noemer Cars & Coffee Friends Peer van mei tot en met september elke donderdag een oldtimertr­effen in het Peerse centrum, telkens goed voor zo’n 60.000 bezoekers. “Vorige week kregen we plots een mail van een Italiaanse instantie met het verzoek om onze naam niet meer te gebruiken”, vertelt ondervoorz­itter Maurits Pulgré. “Dit namens de Italiaanse oldtimeror­ganisatie Cars & Coffee die in verschille­nde landen actief is en haar naam als Europees merk geregistre­erd heeft. Ik viel uit de lucht. Sinds 2013 staan we officieel geregistre­erd als vzw Cars & Coffee Friends Peer zonder dat iemand daar ooit een probleem van gemaakt heeft.” De Peerse oldtimeror­ganisatie is nochtans niet de enige die ‘Cars and Coffee’ gebruikt. “In Vlaanderen zijn er volgens mij een viertal. Ik nam contact op met de collega’s van Cars and Coffee Noord-Antwerpen. Ook zij waren geschrokke­n en hebben hun naam ondertusse­n veranderd. Cars and Coffee Kortrijk werkt dan weer samen met de Italiaanse organisati­e en moet fors betalen om de naam te mogen gebruiken.”

Ferrari

Voor de Peerse organisati­e is het niet de eerste keer dat ze bang gemaakt worden. “Jaarlijks hebben we een druk bijgewoond­e Ferraridag. Op een bepaald moment kregen we een aangeteken­d schrijven van advocaten van het Italiaanse automerk met het verzoek om hun logo niet meer te gebruiken in onze promotie. We hebben ons toen verontschu­ldigd, Ferrari aanvaardde dat en wenste ons succes. Verder geen problemen.”

Nieuwe naam

Of de Peerse publiekstr­ekker volgend jaar zal verdergaan onder een andere naam? “We informeren ons nog, maar het zou een kleine ramp zijn. Drukwerk, onze outfits en kalenders, … We zullen het allemaal moeten weggooien. Maar we willen ook geen duur juridisch getouwtrek. Dat geld investeren we liever in ons evenement. Ik heb trouwens al een hele lijst met voorstelle­n voor een nieuwe naam.”

 ?? FOTO GVB ?? Ondervoorz­itter Maurits Pulgré viel uit de lucht: “We staan al sinds 2013 geregistre­erd als vzw Cars & Coffee Friends Peer en nooit heeft iemand daar een probleem van gemaakt.”
FOTO GVB Ondervoorz­itter Maurits Pulgré viel uit de lucht: “We staan al sinds 2013 geregistre­erd als vzw Cars & Coffee Friends Peer en nooit heeft iemand daar een probleem van gemaakt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium