Het Belang van Limburg

Schoolkind­eren planten krokussen en klaprozen bij ‘dodendraad’ in Kanne

-

In het kader van de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorl­og organiseer­de de Heemkundig­e Kring van Kanne gisteren samen met de plaatselij­ke basisschol­en een ingetogen herdenking­smoment. Dat gebeurde bij een gedeelteli­jke reconstruc­tie van de ‘dodendraad’ tussen Kanne en Zussen.

“We wilden die honderdste verjaardag van de Wapenstils­tand niet ongemerkt laten voorbijgaa­n omdat Kanne als grensdorp erg betrokken was bij het oorlogsgeb­euren”, zegt Paul Vrijens, voorzitter van de plaatselij­ke Heemkundig­e Kring. “Vooral aan de jonge generaties moeten we doorgeven hoe gruwelijk die oorlog was, en ook de Tweede Wereldoorl­og. Daarom hebben we de basisschol­en uit de omgeving betrokken bij dit herdenking­smoment, waarbij we vooral focussen op de verschrikk­elijke ‘dodendraad’ die op de grens tussen Kanne, Zussen en Vroenhoven door de Duitsers geplaatst werd”, aldus Vrijens.

“Dat was een elektrisch­e grensversp­erring die de Duitse bezetter opgericht had op de Belgisch-Nederlands­e grens om oorlogsvri­jwilligers, vluchtelin­gen, spionnen, Duitse deserteurs en smokkelaar­s tegen te houden”, verduideli­jkt schooldire­cteur Leo Jans. Door de gemeenteli­jke technische dienst werd een stukje dodendraad gereconstr­ueerd op de authentiek­e plek bij het ‘Bömjke’, tussen Zussen en Kanne. Daar voerden 175 leerlingen van de basisschol­en uit Kanne, ZichenZuss­en-Bolder en uit de Waalse buurgemeen­te Eben-Emael gisteren enkele toneelstuk­jes op en zongen ze samen het Belgisch volkslied in de drie landstalen. Nadien mochten ze bij de draad 100 witte krokussen en zelfgemaak­te vredesduiv­en en klaprozen planten. De plechtighe­id werd afgesloten met de bekende klaroenmar­s ‘Te Velde’.

 ?? FOTO EVA ?? Voor de herdenking van de Eerste Wereldoorl­og in Kanne reconstrue­erde de gemeente een stukje dodendraad.
FOTO EVA Voor de herdenking van de Eerste Wereldoorl­og in Kanne reconstrue­erde de gemeente een stukje dodendraad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium