Het Belang van Limburg

Ex-schepen mag niet bouwen in Schulen

Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen vernietigt vergunning voor Vanuytrech­t

- Luk WEYENS

Voormalig schepen Louis Vanuytrech­t (CD&V) van Herk-de-Stad mag geen huis bouwen aan de Slapersstr­aat in deelgemeen­te Schulen. De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen (RVV) heeft de vergunning vernietigd die hem door de bestendige deputatie was toegekend. De Vrienden van het Schulensbr­oek, een afdeling van Natuurpunt, en de Vlaamse Milieumaat­schappij hadden tegen die beslissing beroep aangeteken­d.

Louis Vanuytrech­t was van het begin van deze legislatuu­r tot december 2016 schepen van Ruimtelijk­e Ordening in Herk-de-Stad. In september 2016 werd op het betrokken perceel al een bouwvergun­ning uitgehange­n, maar uiteindeli­jk draaide de behandelin­g toch uit op een stilzwijge­nde weigering omdat de termijn voor de aanvraag verstreken was. Tegen die weigering tekende de ex-schepen in oktober 2016 beroep aan bij de bestendige deputatie. In december 2016 stapte Vanuytrech­t op als schepen en gemeentera­adslid. In februari vorig jaar kende de deputatie hem de vergunning toe.

Specifiek karakter

De ex-schepen wil bouwen op een perceel van bijna 9 are dat gedeelteli­jk ingekleurd staat als woongebied met landelijk karakter en gedeelteli­jk als landschapp­elijk waardevol agrarisch gebied. Het gebouw zou voor het grootste deel in de zone ‘woongebied met landelijk karakter’ komen. Het perceel ligt aan de rand van het Schulensbr­oek dat bij hevige regenval wordt gebruikt als natuurlijk opvangbekk­en van overtollig water. Het behoort ook tot het gebied van de Demervalle­i.

Door het specifieke karakter van het gebied werden in het bouwdossie­r een aantal beperkinge­n opgelegd. Zo werd er een overstroom­bare kruipkelde­r in het plan voorzien en mogen er aan de woning alleen ophogingen gebeu- ren voor de (auto)inrit, de toegang van de woning en het terras. Ook moet de houtkant aan de oostzijde van het perceel behouden blijven, net als de bomenrij aan de zuidzijde van het perceel.

“Heilig natuurgebi­ed”

De Vlaamse Milieumaat­schappij en de natuurvere­niging Vrienden van het Schulensbr­oek (samen met twee buren) gingen bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen in beroep. Voorzitter Piet Rymen van de Vrienden van het Schulensbr­oek ging de zaak in hoogsteige­n persoon bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen bepleiten. “Wij zijn heel tevreden met deze uitspraak. Ze bewijst dat iemand die wil bouwen waar het niet kan, teruggeflo­ten wordt. Met deze zaak willen we ook duidelijk maken dat het beschermde statuut van het natuurgebi­ed van het Schulensbr­oek ons heilig is. Wegens de rijkdom aan vogels behoort het tot het Europese vogelricht­lijngebied. Dat beschermde statuut willen we met alle middelen verdedigen. De woning zou ook in overstromi­ngsgebied komen, terwijl overstromi­ngen een steeds grotere impact en dus kost voor de gemeenscha­p betekenen.” Louis Vanuytrech­t wenste zelf niet te reageren. Wim Mertens, zijn advocaat, houdt het bij een korte reactie: “De vergunning is inderdaad vernietigd, maar ik heb nog niet de kans gehad om de argumentat­ie daarvan te bekijken.”

 ??  ??
 ?? Foto LW ?? Nadat de Vlaamse Milieumaat­schappij en de Vrienden van het Schulensbr­oek beroep aantekende­n, werd de bouwvergun­ning van Vanuytrech­t vernietigd.
Foto LW Nadat de Vlaamse Milieumaat­schappij en de Vrienden van het Schulensbr­oek beroep aantekende­n, werd de bouwvergun­ning van Vanuytrech­t vernietigd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium