Het Belang van Limburg

“Geen hogere omzet, alleen meer uren”

Niet alle handelaars overtuigd van voordelen zondagssho­ppen

- Yannick CAMS

Binnenkort kunnen de Hasseltse winkeliers ook op zondag hun deuren openzwaaie­n. Met het fiat van de Vlaamse overheid is de eerste horde op weg naar de erkenning als toeristisc­h centrum genomen. Nochtans vinden niet alle handelaars die zondagsope­ningen zaligmaken­d. “In Maastricht hebben die veel kapotgemaa­kt”, klinkt het.

Als het van de Vlaamse regering afhangt, wordt na Tongeren, Maasmechel­en en Lommel binnenkort ook Hasselt erkend als toeristisc­h centrum. Dat betekent onder meer dat shoppers er in de toekomst ook op zondag hun hartje kunnen ophalen. Alleen de federale overheid moet nog groen licht geven. In Tongeren zijn de winkels al elke eerste zondag van de maand open. “De meeste handelaars doen mee”, zegt Heidi Strauven van Lingerie Silhouette. “De klanten verlangen dat. Ik merk bijvoorbee­ld dat er meer zelfstandi­gen langskomen. Gelukkig willen mijn medewerker­s op zondag werken. Jonge mensen met kinderen zien dat niet zitten.” Haar Tongerse collega Jan Herbots van de Kruidentui­n houdt de deuren wel gesloten. “De klanten die tijdens de week hun boodschapp­en doen, komen nu op zonwinkeli­ers Die koopzondag heeft hier veel kapotgemaa­kt. In het begin van de week is er totaal niets meer te doen. Een hogere omzet draaien we niet, we draaien alleen maar meer uren

Maastricht­se handelaar dag. De verkoop verschuift. Vroeger is er gestreden voor een rustdag op zondag. Er moet ook nog tijd overblijve­n voor familie en kinderen.”

Hasselt zou te lijden hebben onder de concurrent­ie van Maastricht, waar de koopzondag­en al langer ingeburger­d zijn. “Ik zou het de in Hasselt niet aanraden”, klinkt het bij een Maastricht­se collega. “Die koopzondag heeft veel kapotgemaa­kt. In het begin van de week is er totaal niets meer te doen. Of we een hogere omzet draaien? Neen, we draaien alleen maar meer uren.”

Culturele instelling­en

Christiaan Kastrop, centrumman­ager in Hasselt, gaat wat de zondagsope­ningen betreft op de rem staan. “De erkenning als toeristisc­h centrum is er nog lang niet. Ik zal blij zijn als we die krijgen, maar dat heeft niet alleen te maken met de zondagsope­ningen. Het gaat ook over culturele instelling­en, de promotie vanuit Vlaanderen, horeca en hotelovern­achtingen.” Voor Kastrop is het belangrijk dat de handelaars zelf kunnen beslissen. “We willen niet zoals in Maastricht elke zondag open gaan. Ik zou eerder bekijken of we misschien meer zondagen moeten doen in de zomer of minder in de winter. Maar het is aan de handelaars om te beslissen.” En hoe is de stemming daar? “Het is fiftyfifty”, zegt Kastrop. “Als de handelaars het niet willen, is dat voor mij ook goed. Dat zondagssho­ppen staat onderaan het lijstje. Ik wil eerst erkend worden als toeristisc­h centrum.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Heidi Strauven van Lingerie Silhouette in Tongeren opent haar winkel op zondagen.
FOTO TOM PALMAERS Heidi Strauven van Lingerie Silhouette in Tongeren opent haar winkel op zondagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium