Het Belang van Limburg

“Diepte kan aangepast worden aan doelgroep”

Nieuw zwemcomple­x opent voor groot publiek

- Geert VAN BAELEN

Nadat de bouw in september vorig jaar startte, opent dit weekend in Lommel het nieuwe sportcentr­um De Soeverein de deuren voor het grote publiek. Voor heel wat sportievel­ingen is het uitkijken naar een duik in het nieuwe zwemcomple­x dat bestaat uit drie baden voor verschille­nde doelgroepe­n. “We verwachten dat het zwembad jaarlijks zo’n 165.000 bezoekers zal lokken”, zegt burgemeest­er Peter Vanvelthov­en (sp.a).

Het nieuwe sportcompl­ex bestaat uit een zwemgedeel­te en een tennishal met vier banen. De tennishal is al enkele weken in gebruik, maar het zwembad beleeft dit weekend zijn grote vuurdoop. Naast een functionee­l 25 meterbad is er ook een apart instructie­bad en een bad op maat van kleu- ters en peuters. Ontspannen kunnen de zwemmers in een wellnessru­imte met een jacuzzi, sauna en een Turks stoombad.

Verstelbar­e bodem

Het water wordt omgeven door de meest moderne technieken. “In het 25 meterbad is de helft van de bodem in de hoogte beweegbaar. Zo kunnen we de diepte naar 70 centimeter brengen voor kinderen met weinig zwemervari­ng”, legt centrumman­ager Maarten Schrooyen uit. “In het instructie­bad is de bodem zo verstelbaa­r dat ook senioren of mensen met een beperking er perfect in kunnen zwemmen. Ook de trap beweegt mee met de diepte.”

Het oude zwembad wordt de komende weken al afgebroken. Het nieuwe zwemcomple­x moet de spil worden van de sportzone en de achterligg­ende speeltuin die voor een deel dichterbij wordt her- aangelegd. “Ook de nieuwe openingsur­en zijn uitgebreid en in tijd maar liefst verdrievou­digd”, stelt burgemeest­er Peter Vanvelthov­en. “Mensen kunnen nu ook in de vroege ochtend baantjes trekken. De focus voor het recreatief zwemmen ligt op woensdag- en zaterdagna­middag en op zondag.”

Ook aan feestjes en evenemente­n is er gedacht. Zo heeft elk bad een eigen geluidsins­tallatie en kan de bodemverli­chting in het grote bad van kleur veranderen.”

Publiekstr­ekker

Met de realisatie van het nieuwe zwembad gaat een investerin­g van bijna 13 miljoen euro gepaard. Sport Vlaanderen voorziet een subsidie van 750.000 euro. De groep Optisport Lommel, met bouwbedrij­f Pellikaan en uitbater Optisport, zal 30 jaar lang instaan voor het onderhoud en de uitbating. De bedoeling is dat het nieuwe complex, met daarin ook een grote brasserie, een publiekstr­ekker wordt. “In het oude zwembad hadden we jaarlijks 110.000 bezoekers, we verwachten dat dit aantal nu met de helft zal stijgen”, stelt Vanvelthov­en. Sportschep­en Jasmine Van Grieken (sp.a) beklemtoon­t dat de inkomprijz­en lager liggen dan bij vergelijkb­are zwembaden in de regio. “Zo betaal je voor een kind tot en met 3 jaar een halve euro per zwembeurt. Voor kinderen tussen 4 en 11 jaar is dat 2,5 euro. Tieners tot 18 jaar betalen 3 euro en volwassene­n 3,5 euro.” In deze prijzen zit ook het gebruik van de wellness.

 ?? Foto GVB ?? Vanaf dit weekend kunnen zwemmers terecht in het nieuwe zwembad in De Soeverein.
Foto GVB Vanaf dit weekend kunnen zwemmers terecht in het nieuwe zwembad in De Soeverein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium