Het Belang van Limburg

Martin Heylen 20 jaar later kijkcijfer­kanon van het najaar

- Raymond DE CONDÉ/Joey BOUGARD

De eerste lading najaarprog­ramma’s loopt ten einde, tijd voor een tussenstan­d. De afgetekend­e

winnaar luistert naar de naam Martin Heylen. Zijn programma ‘Zelfde Deur, 20 Jaar Later’ was, naast vaste waarden ‘Thuis’ en De Rode Duivels, het enige dat gemiddeld meer dan een miljoen kijkers wist te boeien en te ontroeren. Het past zo in het verhaal van die andere grote winnaar: de nostalgie. Martin Heylen is de grote winnaar van het najaar op de Vlaamse tv. Hij had het simpele idee om opnieuw te gaan aanbellen bij mensen die hij zo’n twintig jaar geleden had bezocht voor zijn rubriek ‘De Lijn’ in ‘Man Bijt Hond’ en maakte daar een humaninter­estprogram­ma van over het lief en leed dat landgenote­n in al die tijd hebben meegemaakt. ‘Zelfde deur, 20 jaar later’, waarvan donderdag de laatste aflevering op de buis kwam, was, afgezien van ‘Thuis’ en de wedstrijde­n van de Rode Duivels, het enige programma dat gemiddeld meer dan 1 miljoen kijkers haalde.

Minder Eén door… de Rode Duivels

In tegenstell­ing tot de verkiezing­suitslagen blijven de verhouding­en tussen de drie traditione­le grote zenders opmerkelij­k stabiel. VTM deed het 1 procentpun­t beter dan vorig jaar en steeg van 25,7 naar 26,7 procent bij de kijkersgro­ep tussen 18 en 54 jaar. VIER ging een half procentpun­t vooruit, van 14,5 naar 15 procent. Eén blijft afgetekend marktleide­r, met een marktaande­el van 30 procent, al is dat 3 procentpun­ten minder dan vorig jaar. Dat verlies is te wijten aan de transfer van de Rode Duivels naar VTM en aan de besparinge­n in het tijdslot van half tien, waar nu herhalinge­n worden uitgezonde­n. Canvas gaat er 1 procentpun­t op vooruit, van 8 naar 9 procent.

Afgezien van ‘Zelfde Deur, 20 jaar Later’ was er geen enkel nieuw programma dat meteen een plaats aan de top veroverde. Bij VTM zijn bekende formats als ‘The Voice Kids’ en ‘Boer zkt Vrouw: De Wereld Rond’ de topprogram­ma’s. Bij VIER is het ondertusse­n zestiende seizoen van ‘De Slimste Mens Ter Wereld’ al meteen weer het topprogram­ma, gevolgd door het achtste seizoen van ‘De Rechtbank’ (gemiddeld 725.553 kijkers). Ook het tweede seizoen van ‘Bake Off Vlaanderen’ won terrein: gemiddeld 415.679 kijkers keken hoe de bakwonders taarten en cakes uit de ovens toverden, in tegenstell­ing tot 341.000 kijkers vorig jaar.

Leve nostalgie

Het programma van Martin Hey- len duidt wel op een trend: nostalgie. Dat verklaart ook het succes van de nostalgisc­he spelquiz ‘Wat een Jaar!’ (686.000 kijkers) en vooral van ‘Lili & Marleen’ (691.000) op VTM. Die laatste serie is 22 jaar oud, werd tijdens de zomer uit de mottenball­en gehaald en maakt nu in het najaar op zondag het mooie weer voor de zender.

Er was dit najaar nog maar één nieuwe fictieseri­e, ‘13 Geboden’ op VTM. Marie Vinck en Dirk Van Dijck doen het behoorlijk, hoewel ze op maandagavo­nd geprogramm­eerd staan én ondanks de nieuwe concurrent­ie van ‘De Slimste Mens’.

Grote risico’s worden er door de zenders niet genomen en er gebeuren dan ook weinig ongelukken. Maar televisie is geen exacte wetenschap en zo kon het gebeuren dat een programma als ‘Koppels’, waarin vier koppels relatietra­ining kregen in de hoop dat ook de kijkers daar iets aan hadden, almaar kijkers verloor. Hoewel de koppels voor kijkend Vlaanderen naar porno keken of leerden over het vrouwelijk­e orgasme, eindigde het programma met minder dan 200.000 kijkers.

 ?? FOTO VRT ?? Nostalgie werkt: Martin Heylen maakte met ‘Zelfde Deur, 20 Jaar Later’ een kijkcijfer­kanon.
FOTO VRT Nostalgie werkt: Martin Heylen maakte met ‘Zelfde Deur, 20 Jaar Later’ een kijkcijfer­kanon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium