Het Belang van Limburg

Miss gaat kopje-onder

Een Miss België moet allround zijn en dus ook liefst wat sportief. Maar net met zo’n sportproef ging het tijdens de finalisten­reis in Turkije bijna mis en moest een kandidate ‘gered’ worden door een alerte cameraman.

- Patrick POPPE

Opnieuw tranen in Turkije: bij de proef in het zwembad van het sjieke Barut Lara-hotel moesten de dertig finalisten zo’n dertig meter zwemmen. Geen onoverkome­lijke afstand, maar de andere sportieve inspanning­en van die ochtend, het doorgedrev­en dieet (sommige meisjes ontbijten niet omdat ze een platte buik willen voor de foto’s), water van om en bij de 17 graden, de vermoeidhe­id en de wil om tot het uiterste te gaan maakten dat een zestal meisjes compleet uitgeput arriveerde­n.

De titel van Miss Sport betekent immers een ticket naar de top twintig van de verkiezing. Miss Henegouwen Rama Diallo, met haar 16 jaar het jongste meisje van de bende, moest zelfs door cameraman Tommy Vuylsteke uit het bad gehaald worden. Ze bleek onderkoeld en begon te hyperventi­leren. Ze had nooit op eigen houtje de rand van het zwembad gehaald. “Ik zag meteen dat het fout ging. Op zo’n moment twijfel je niet”, zegt Vuylsteke, die in 2000 aan de eerste Expeditie Robinson deelnam en wereldtop is op het gebied van onderwater­opnames. “Ik herkende direct symptomen die ik al eerder bij acteurs bij onderwater­opnames zag. Haar adem was compleet afgesneden. Paniek was er niet, want ik weet dat zoiets altijd weer goedkomt, maar soms kan het wel uren duren.” Diallo werd voor alle zekerheid in shock naar de hoteldokte­r gebracht, kreeg een halve dag rust en stond onder toezicht van een West-Vlaamse toeriste die verpleegst­er is. ‘s Avonds nam ze gelukkig alweer deel aan de galashow voor de hotelgaste­n. De zwemproef werd wel geannuleer­d na twintig van de dertig meisjes. “Dit is compleet onverantwo­ord”, klonk het. “Na de eerste vijf meisjes waren er al twee uitgeput gearriveer­d. En op dat moment was dus geen redder aanwezig.” Een toeriste kwam zelfs zeggen dat ze zich schaamde Belgische te zijn. Al was er toch ook sprake van wat onnodige hysterie. “Niet overdrijve­n: we zijn geen ‘dramawijve­n’”, zei een finaliste. “Toch had ik het zelfs lastig. Dit water was veel te koud”, zegt de ervaren synchroonz­wemster en finaliste nummer 15 Shelley Galindo Granados.

Miss België-voorzitste­r Darline Devos, bekend als dé moederkloe­k voor alle dertig meisjes, was zichtbaar aangedaan. “Ik geef het toe: de proef was veel te zwaar. We hebben de juiste beslissing genomen om ze tijdig af te gelasten.”

 ?? Foto KEVIN SWIJSEN ?? Julie Boone is een van de onderkoeld­e finalistes. Met een warme chocomelk herkomt ze aan de rand van het zwembad.
Foto KEVIN SWIJSEN Julie Boone is een van de onderkoeld­e finalistes. Met een warme chocomelk herkomt ze aan de rand van het zwembad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium