Het Belang van Limburg

NDT Inspection

-

De afdeling radiologie

De afdeling NDT Inspection is een nieuwe speeltuin binnen Renault. NDT staat voor non-destructiv­e testing. Simpel gezegd: onderdelen inspectere­n zonder ze te vernietige­n. Het is de afdeling radiologie van het F1-team. Een bolide bestaat uit 16.000 onderdelen en als daar ééntje kapot gaat, is de race voorbij. Adrian: “We scannen hier onderdelen met röntgenstr­alen en CT-scans. Dit is een nieuwe afdeling die nog in zijn kinderscho­enen staat, maar de mogelijkhe­den zijn eindeloos. Je vindt

ons in de hele fabriek: we scannen nieuwe stukken op productief­outen, verifiëren tijdens het R&D proces en controlere­n onderdelen als ze terugkomen van de race. Vroeger moesten we een stuurhuis bijvoorbee­ld helemaal demonteren om het te controlere­n op haarscheur­tjes. Nu kijken we er laagje-per-laagje doorheen zonder demontage. Zo winnen we veel tijd en kunnen we de levensduur van onderdelen verlengen.”

Het chassis van afgelopen zondag in Texas is rechtstree­ks overgevlog­en naar Mexico, maar grote delen zijn tussendoor per vliegtuig naar Enstone gebracht. “Kritieke onderdelen worden na elke race gecontrole­erd. Onze methodes komen uit de medische wereld en soms lijkt het hier op een ziekenhuis, maar na een ongeval is het hier car crash investigat­ion: gecrashte onderdelen gaan meteen in quarantain­e en worden hier minutieus onderzocht.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium