Het Belang van Limburg

Simulator

-

PlayStatio­n in het echt

Niets spreekt in de moderne F1 meer tot de verbeeldin­g dan de simulator, de natte droom van elke gamer. We komen binnen in een controleka­mer waar een handvol sim-ingenieurs achter een glazen wand zit. In een soort van squashkooi voor die wand staat een racechassi­s voor een gigantisch beeldscher­m, waarop momenteel het stratencir­cuit van Monaco geprojecte­erd wordt. “We zijn niet bezig met dit raceweeken­d, maar ontwikkele­n de auto voor 2019”, luidt het.

De opstelling lijkt op een luxueuze PlayStatio­n, maar dat is een belediging. “De graphics komen van een gespeciali­seerd bedrijf en gaan veel verder dan een spelletje. Ze worden geïntegree­rd in geheel eigen software. In 100 testdagen per jaar vergaren we meer data dan met de echte racewagens. Sainz en Hulkenberg komen één keer per maand naar hier, onder meer om te waken over de correlatie tussen simulator en werkelijkh­eid. Daarnaast doen onze jonge piloten het werk: Jack Aitken, Anthoine Hubert en Christian Lundgaard. Onze ervaring leert dat echte racepilote­n sneller weg zijn met de simulator dan gamers. We gebruiken de simulator ook niet voor pilotentra­ining, want dat hebben die mannen niet meer nodig. Het gaat puur om setup en ontwikkeli­ng.”

De piloot in de simulator draagt een helm, maar geen racepak. “Hij krijgt klappen op zijn hoofd, maar de kans op brand is hier vrij klein.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium