Het Belang van Limburg

The right man?

- Door Yves Lambrix

Het moge duidelijk zijn dat Tom Vanham als nieuwe CEO van de LRM een zware taak wacht. Hij zal moeten oogsten wat zijn voorganger Stijn Bijnens de voorbije tien jaar heeft gezaaid

“De LRM is Sinterklaa­s niet.” Dat zei toenmalig LRM-directeur Roland Aerden eind 2003 in zijn eerste grote weekendint­erview in onze krant. Het was de periode dat de Limburgse Reconversi­emaatschap­pij - opgericht met de resterende 275 miljoen euro van de mijnsluiti­ngen - vanuit haar ondoordrin­gbare vestiging op de Hasseltse Havermarkt veel dromen en nog meer geld had. Vooral dit laatste wekte interesse bij menig politicus.

Vijftien jaar later is diezelfde investerin­gsmaatscha­ppij, onder het bewind van voorzitter Hugo Leroi en topman Stijn Bijnens, verworden tot een onmisbare schakel in de economisch­e groei van Limburg. De zeven Limburgse mijnsites kregen allemaal een nieuwe bestemming, negen incubatore­n en drie bedrijvenc­ampussen zagen het levenslich­t. Ondertusse­n investeerd­e de LRM 600 miljoen euro in 335 bedrijven, goed voor bijna 8.000 jobs, en keerde ze 347 miljoen euro aan dividenden uit voor maatschapp­elijke projecten zoals de UHasselt en het Gallo-Romeins Museum. Desondanks blaakt de LRM vandaag, met een eigen vermogen van 390 miljoen euro, van gezondheid.

Met het afscheid van wonderboy Stijn Bijnens en de aanstellin­g van diens opvolger Tom Vanham staat de LRM voor een nieuw scharnierp­unt. De nieuwe CEO beseft dit. In zijn eerste interview (zie HBVLPLUS) zegt hij te zullen nagaan of bepaalde domeinen, structuren en processen niet naar een hoger niveau (meer rendement) kunnen worden getild. In nauw overleg met zijn raad van bestuur moet deze oefening over twee maanden uitmonden in een nieuw strategisc­h plan. Het slotakkoor­d wordt de nieuwe samenwerki­ngsovereen­komst die in juni met aandeelhou­der Vlaams Gewest moet worden getekend.

Het moge duidelijk zijn dat Tom Vanham een zware taak wacht. Hij zal moeten oogsten wat zijn voorganger Stijn Bijnens de voorbije tien jaar heeft gezaaid. Dat wordt niet vanzelfspr­ekend. Corda Campus Hasselt opent in januari haar tweede en derde gebouw waardoor Corda zal groeien naar 5.000 jobs. Dit vereist dat investerin­gen plaats ruimen voor rendement en dat start-ups zich veel meer zullen moeten ontpoppen tot scale-ups. Want tot nader order zijn die wortels nog altijd erg broos en dreigen ze die bij een nieuwe economisch­e recessie te massaal af te sterven.

Hoewel pas 42 lijkt Tom Vanham door zijn organisati­etalent, flexibilit­eit en internatio­nale ervaring the right man on the right place.

Dat leiden we af uit het feit dat voorzitter Hugo Leroi & co in hun zoektocht naar een nieuwe CEO niet gezwicht zijn onder het lobbywerk van deze of gene, want dat was er wel degelijk. Het is nu aan Tom Vanham om dit vertrouwen om te zetten in goede resultaten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium