Het Belang van Limburg

Gevechtsca­paciteit

-

Defensiemi­nister Steven Vandeput noemt de F-35 het “meest geavanceer­de gevechtsvl­iegtuig van de hele Westerse wereld”. Maar is de F-35 werkelijk zo goed als producent Lockheed Martin beweert?

De werkelijke gevechtswa­arde van de F-35 inschatten is moeilijk. Vandaag zijn er meer dan 300 geproducee­rd, maar het toestel zit nog altijd in de ontwikkeli­ngsen testfase. In mei voerde Israël als eerste gevechtsmi­ssies uit met de F-35A, de variant die ook ons land zal kopen. De resultaten zijn onbekend.

Alarmsigna­len

Voor een beter beeld moeten we kijken naar eerdere testresult­aten in de VS. Daarover doken in 2015 alarmsigna­len op, toen bleek dat bij een klassieke dogfight (waarbij toestellen op korte afstand naderen en elkaar op het zicht proberen neerschiet­en) de F-35 overklast werd door de veertig jaar oudere F-16. De F-35 bleek niet wendbaar genoeg en de hoogtechno­logische helmen (die een half miljoen dollar per stuk kosten) hinderden de piloot.

Lange afstand

Maar de F-35 is dan ook niet ontworpen voor dogfights, die in een modern luchtgevec­ht haast nooit meer voorkomen. Het is vooral zaak de tegenstand­er op verre afstand te detecteren en zelf zo lang mogelijk ongezien te blijven, waardoor langeafsta­ndsrakette­n (zoals de AMRAAM-missile) het werk kunnen doen. Net daarom zijn de stealtheig­enschappen van de F-35, waardoor het toestel moeilijk detecteerb­aar is voor de vijandelij­ke radar, een onmiskenba­ar voordeel.

Bij een eerste grote test tijdens de internatio­nale Red Flag-oefening in 2017 in Nevada, bleek de F-35 ook goed te presteren, met ‘killratio’ van 15 tegen 1: voor elke F-35 die verloren ging in een gesimuleer­d gevecht, werden 15 vijandelij­ke toestellen neergescho­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium