Het Belang van Limburg

HOOGSPANNI­NG

STVV-CLUB BRUGGE ZATERDAG 20.30 UUR

- Gunter SCHOOFS

STVV hoopt na het droge 3-1 verlies in Kortrijk weer punten te pakken om aansluitin­g te behouden met de top zes. Maar dan moet de club van CEO Takayuki Tateishi wel voorbij de landskampi­oen. “We moeten er alles aan doen om een nul op zes te vermijden. Ik teken voor een punt. Maar ik weet dat onze coach alleen maar de volle buit zal willen. Dus kan het een spektakelm­atch worden”, aldus Tateishi op de vooravond van de topper. Twee Japanse cameraploe­gen volgden CEO Takayuki Tateishi op de voet de voorbije dagen op Stayen. In het Land van de Rijzende Zon is STVV meer en meer een hot item. “Op zich heeft de interesse niks te maken met de affiche tegen Club Brugge”, zo vertelt Takayuki Tateishi, de man die de club tegenwoord­ig in goede banen leidt. “Wel wekt STVV meer en meer curiositei­t. Logisch. Alle Japanse internatio­nals spelen tegenwoord­ig bij grote clubs.

Behalve Endo en Tomiyasu. Zij voetballen voor het kleine SintTruide­n. Daar wil iedereen meer over weten.”

Jullie matchen worden in Japan uitgezonde­n op tv, via Skyperfect. Heb je enig idee hoeveel kijkers zo’n wedstrijd van STVV heeft?

“Afgebakend­e cijfers betreft STVV kennen we niet. Wel zijn er 60.000 abonnees voor het voetbalkan­aal. En ongeveer 110.000 mensen volgen wekelijks highlights en interviews. Dat is heel wat. Het brengt centen op voor STVV, dat is zeker.”

Maar dan moet het voetbal ook aangenaam genoeg blijven om naar te kijken. In Kortrijk viel STVV fors door de mand.

“Voor mij was het zelfs de slechtste wedstrijd van het seizoen. Die interlandb­reak deed ons geen deugd. De voorbereid­ing op Kortrijk verliep daardoor niet ideaal. Bovendien was Bezus out en raakte ook De Norre geblesseer­d. Het evenwicht was weg. Maar uit zulke verliesmat­chen leer je veel.”

Je hebt geleerd dat het tegen Brugge een pak beter moet…

“Sowieso wordt dat voor ons een moeilijke wedstrijd. Tegen een club die een budget heeft dat vier keer groter is dan het onze is dat logisch. Maar we zullen alles doen om een nul op zes te vermijden. Een slechte reeks kunnen we missen als kiespijn. Zelf zou ik tevreden zijn met een punt, denk ik. Al weet ik dat Marc (Brys, nvdr) dat niet zal zijn. Hij wil de volle pot. Dat siert hem.”

Jullie zullen nog eens aan die kaap van 10.000 toeschouwe­rs geraken. Eindelijk!

“(Knikt) Het stadion vol krijgen, zou de max zijn.”

Het blijft een item waar jullie moeilijk vat op krijgen, dat aantal toeschouwe­rs. Het abonnement­enaantal viel terug naar 4.000 de jongste jaren.

“Sint-Truiden telt 40.000 inwoners. Dat betekent dus dat 10 procent een abonnement heeft. Ter vergelijki­ng: FC Tokio heeft 15.000 toeschouwe­rs, voor een stad die 12 miljoen mensen telt. Qua verhouding zitten we dus lang niet slecht, denk ik. Kijk naar Venlo in Nederland. Een stad met 100.000 mensen, 8.000 toeschouwe­rs in de eredivisie. We zitten zelfs goed dus. Zeker in tijden dat de mensen hun inkomens niet stijgen conform de economie.”

Buya kostte geen 1,9 miljoen. We hebben een normale marktprijs voor hem betaald

Takayuki TATEISHI

CEO STVV

Tien jaar geleden telde STVV wel het dubbel aantal abonnees. U weet best dat de club supporters verloren is onder anderen hun bewind.

“Dat kan best zijn. Maar wat voor onze periode gebeurd is, daar hebben wij geen vat op. Wij zijn vertrokken vanaf 4.000 abonnees en willen daar mee aan de slag, punt. We proberen niet té zeer te focussen op vermeerder­ing van aantallen, wel willen we dat de mensen die komen een ronduit fantastisc­he avond beleven.”

“Wel bestudeerd­en we cijfers. Bijna de helft van onze supporters zijn ouder dan veertig. Qua twintigers zitten we aan minder dan tien procent, dat is opvallend. Een generatie schuift op. We proberen de jeugd weer warm te maken voor STVV.”

Over uw sportief beleid. Eerder deze week lichtten we de zomertrans­fers door. Slechts drie van hen doen het tot nog toe voortreffe­lijk. Dat is te weinig. De dragers van de ploeg-Brys zijn pionnen die er al langer waren. Transfers van Roland Duchâtelet en Philippe Bormans.

“Als jij morgen bij Het Belang van Limburg concurrent­ie krijgt van een steengoede journalist van de andere kant van de wereld, zal die jou ook niet meteen van de troon kunnen stoten. Al is die persoon goed in zijn vak, hij of zij zal tijd nodig hebben om te integreren. Wel, dat is bij onze spelers net hetzelfde. Je màg trouwens niet te veel veranderen aan je basisploeg in één jaar tijd. Bovendien zijn veel nieuwkomer­s nog jong.”

En toch… Buya kostte 1,9 miljoen. We horen nauwelijks van hem.

“Mijn medewerker­s hebben je duidelijk iets wijsgemaak­t. Buya kostte geen 1,9 miljoen. We hebben een normale marktprijs voor hem betaald. Een juist bedrag. Buya sukkelt met een extra-sportief probleem. Dat wordt opgelost, hij zal voor ons nog waardevol zijn.”

Yu Ogata en Yusuke Muranaka leiden boven uw hoofd de voetbalcel van DMM.com. Krijg je klachten als zo’n transfer niet meteen rendeert?

“Bijlange niet. Ik weet tot welke financiële bedragen ik mag werken. Daar houd ik me aan, want daar zullen ze mee over waken. Verder bemoeien ze zich totaal niet.”

Geen mens weet hoeveel het budget van STVV nu precies bedraagt.

“En dat houden we zo. (lacht) Als makelaars weten met hoeveel centen wij werken, staan ze weer aan de deur. Laat het maar zo.”

Over makelaars gesproken. Wat denkt u van de operatie ‘Propere Handen’?

“Ik was geschokt over het nieuws van de jongste weken. Zoals iedereen. Wat me enorm pleziert, is dat voetbalfed­eraties uit verschille­nde landen de koppen bij mekaar steken om de piraterij uit het voetbal te krijgen. Vorige week hadden mijnheer Linard en mijnheer Taskima, respectiev­elijk van de Belgische en de Japanse voetbalbon­d, nog een meeting. Daar kwamen onderwerpe­n als matchfixin­g aan bod. Ik denk dat men in Japan verder staat op het vlak van strategieë­n om matchfixin­g te voorkomen. Ook over tv-rechten werd gesproken, daar weet men in Japan ook meer van. Als die mensen uit verschille­nde landen en continente­n de handen in mekaar blijven slaan, komt het goed. Volgende week heb ik trouwens nog een meeting met Marc Coucke over tal van zaken.”

Doe jij zelf onderhande­lingen met makelaars?

“Nooit. Ik vorm een barrière. Tom Van Den Abbeele en Andre Pinto vormen het team dat discussiee­rt met makelaars, ik neem de beslissing­en, we vormen twee geheel aparte cellen. Zo hoort het ook.”

Naar verluidt heeft Pinto veel meer inspraak dan Van Den Abbeele.

“Tom is gepassione­erd door alles wat zich afspeelt rond de jeugdacade­mie. Hij is dan weer onervaren in het afhandelen van contracten. Daar kunnen we ons geen fouten in permittere­n, dus wordt Andre daar inderdaad meer voor ingeschake­ld. Tom is daar in zijn eentje niet klaar voor, maar leert snel. We willen Van Den Abbeele in de toekomst nog meer uitspelen op zijn sterke kanten.”

De gedeelde zesde plaats wekt allicht interesse voor je spelers, toch?

“En of. Meest van al polst men naar Tomiyasu. Maar hij mag niet onder de vijf miljoen weg. Wat zeg ik: tien miljoen! Nee, eerlijk: we houden hem minstens tot Tokio 2020 bij STVV.”

Gaan jullie zelf toeslaan tijdens de wintermerc­ato?

“Daar spreek ik momenteel over met Marc. Maar we gaan niet te veel veranderen.”

Je supporters zouden graag Roman Bezus langer bij STVV zien. Maar zijn contract openbreken lijkt onhaalbaar? Hij wil elders naar het buitenland.

“Omdat hij absoluut een stap hogerop wil zetten om terug Oekraiens internatio­nal te kunnen worden. Dat begrijp ik. Als hij een stap hogerop kan zetten, zullen we hem daarin steunen. Maar zullen we hem daarom zomaar laten gaan? Nee, hoor. Ontevreden is hij nu ook weer niet. We gaan er alles aan doen om hem langer in Sint-Truiden te houden. We weten dat hij belangrijk is en hebben nog een optie achter de hand die we kunnen en naar alle waarschijn­lijkheid zullen lichten.”

Er was ook veel te doen onlangs over de slechte staat van het kunstgras. Hoe is het nu?

“Beter. Het veld is positief gekeurd. Dat stemt me gelukkig. Maar ik ben ook eerlijk: ik ben voorstande­r van natuurlijk gras, maar zeg jij eens wat we moeten doen? Een ander veld leggen? Een nieuw stadion bouwen?”

Wel, dat is zelfs even een roddel geweest in de stad! DMM.com gaat zelf een stadion bouwen.

“(Lacht) Roland zou een nieuw natuurlijk veld kunnen leggen, maar dan moet hij de ondergrond­se parking opgeven. Nee, ik geloof nooit dat hij dat zal doen. Wel hoop ik dan dat hij meegaat in de evolutie van kunstgras en steeds het beste veld weet aan te bieden door regelmatig te vernieuwen.”

Waar ligt volgens u de sleutel om Club Brugge te kloppen?

“Die vraag moet je aan Marc Brys stellen. Ik bemoei me niet met zijn opstelling. Ik ben zelf coach geweest en weet hoe vervelend dat is als de CEO komt zagen. We kennen de offensieve stijl van Ivan Leko en zullen vooral verdedigen­d moeten staan als een huis. Op dat vlak heeft de staf de voorbije dagen denkwerk gehad.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHN ?? CEO Takayuki Tateishi: “Ik hoop dat Duchâtelet meegaat in de evolutie van kunstgras en steeds het beste veld weet aan te bieden door regelmatig te vernieuwen.”
FOTO PHN CEO Takayuki Tateishi: “Ik hoop dat Duchâtelet meegaat in de evolutie van kunstgras en steeds het beste veld weet aan te bieden door regelmatig te vernieuwen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium