Het Belang van Limburg

“Gigi Hadid draagt mijn sweaters”

Modeontwer­pster Sebnem Günay uit Beringen

- Joos MEESTERS

ISTANBUL - Wat gebeurt er als topmodel Gigi Hadid op een dag besluit een sweater te dragen die jij ontworpen hebt? Sebnem Günay (24) kan ervan meespreken. “Ik werd wakker en mijn gsm was aan het ontploffen. Die week heb ik er bijna tienduizen­d Instagramv­olgers bijgekrege­n”, zegt de Beringse die in Istanbul haar eigen modelabel uit de grond heeft gestampt.

Haar vader heeft een textielbed­rijf dat onder meer voor Zara produceert en op haar twaalfde tekende Sebnem al jurkjes. En toch was een eigen modecollec­tie lange tijd een verre droom. Sebnem Günay: “In Beringen of Hasselt had je geen modeopleid­ingen. Ik dacht ‘dat lukt toch niet’ en dus heb ik handel gestudeerd in het middelbaar. Nu snap ik niet meer waarom, maar toen dacht ik dat ik dat graag deed.”

Wanneer is de ommekeer gekomen?

“Na het vijfde middelbaar gingen we zoals veel Turkse families op reis naar Turkije. Mijn zusje en ik vonden dat maar niets omdat we daar geen vriendinne­n hadden. Mijn vader zocht iets om de verveling te verdrijven en heeft me ingeschrev­en voor een zomercursu­s aan de modeschool van Istanbul. Pas toen ben ik gaan beseffen dat mode wel degelijk iets voor mij was. Na mijn laatste jaar in Beringen ben ik naar Istanbul verhuisd om les te volgen aan de Istanbul Moda Academy.”

Wist je al snel dat je je eigen label wilde oprichten?

“Ik heb na mijn studie even ontworpen voor onder meer Zara en Primark. Dat was heel moeilijk. Op school mag je heel vrij werken, maar plots moest ik me aan aller- lei regeltjes houden. Zes maanden heb ik het geprobeerd. En toen belde de school of ik geen zin had om deel te nemen aan een modeshow voor pas afgestudee­rde designers. Het probleem: ik had maar een maand om een collectie te maken. Bijna onmogelijk, maar ik zei: ‘Het is goed’.” (lacht)

Leek het ergens op?

“Het gekke is: hoewel die collectie zo snel gemaakt was, waren de reacties heel goed. Zo goed zelfs dat ik dacht: ik moet een online shop oprichten om ze te verkopen. Ik had weinig hoop, want ik dacht altijd dat mijn collectie te kleurrijk was voor de meeste mensen. Maar ik heb het toch maar geprobeerd, zodat ik er later geen spijt van zou hebben.”

Wat is typisch voor jouw mode?

“Zeker mijn pastelkleu­ren en de vorm die een beetje oversized is. Ik laat me graag inspireren door sportkledi­ng uit de jaren tachtig en negentig. Alles wat ik ontwerp zit heel comfy. Je kunt mijn kleren voor een meeting dragen, maar ook om te sporten.”

Onder je fans de bekende modezussen Gigi en Bella Hadid. Hoe is dat gekomen?

“Ik had een foto van Gigi en haar stylist geliket op Instagram. Daarop heeft die stylist me gemaild met de vraag om stukken uit de collectie op te sturen. Ik dacht: ik stuur iets op en dan vergeet ik het, want ik hoor er toch niks meer van. Maar een paar dagen later werd ik wakker en was mijn gsm aan het ontploffen omdat Gigi Hadid een sweater van me had gedragen tijdens de Parijse modeweek. Sindsdien hebben ook andere stylisten me ontdekt. Ook de verkoop is enorm gestegen. Voordien verkocht ik dertig exemplaren van een ontwerp, nu zijn er dat soms duizend. En tot vijf maanden geleden deed ik nog alles alleen, nu zijn we al met zeven.”

Het beste gevoel vind ik nog altijd om onbekenden te zien in mijn kleren

Sebnem GÜNAY

Je staat zelf ook geregeld in kranten en modebladen. Hoe bevalt je dat?

“Mijn kleren zijn bekender dan ikzelf, maar zo heb ik het ook altijd gewild. Soms krijg ik een compliment­je als ik iets uit mijn eigen collectie draag. Dan zeg ik: ‘Dank u, dat is van Sebnem Günay’, maar verzwijg ik dat ik dat ben. (lacht) Het beste gevoel vind ik nog altijd om onbekenden te zien in mijn kleren. Of mensen die ik niet ken die me sturen dat ze trots zijn op me. Daar gaat niks boven.”

 ??  ??
 ?? Foto HBVL ?? Topmodel Gigi Hadid (boven) in een trui van Sebnem (beneden).
Foto HBVL Topmodel Gigi Hadid (boven) in een trui van Sebnem (beneden).
 ?? HBVL
Foto ?? Een model op de catwalk tijdens Sebnems jongste modeshow. Inzet: Gigi Hadid in een trui van Sebnem Günay.
HBVL Foto Een model op de catwalk tijdens Sebnems jongste modeshow. Inzet: Gigi Hadid in een trui van Sebnem Günay.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium