Het Belang van Limburg

Exit in stappen voor Merkel

Strijd om opvolging al begonnen

- Marc VAN DE WEYER

BERLIJN - Het tijdperk Angela Merkel loopt nu ook officieel ten einde. De Duitse bondskanse­lier stelt zich in december niet herverkies­baar als voorzitter van de CDU. Na het zware verlies van haar partij in Hessen kondigde ze dat gisteren aan op een persconfer­entie. Merkel wil haar vierde termijn als bondskanse­lier afmaken, en stapt in 2021 uit de politiek. De opvolgings­strijd in haar CDU is intussen al ingezet.

De zwarte zondag in Hessen was er te veel aan. De CDU leed zwaar verlies: zo’n 10 procent. “Ik heb het gevoel dat het tijd is voor een nieuw hoofdstuk”, aldus Merkel gisteren op een persconfer­entie in Berlijn. “Ten eerste: ik zal geen kandidaat meer zijn voor het voorzitter­schap van mijn partij. Ten tweede: dit is mijn laatste ambtstermi­jn. Bij de Bondsdagve­rkiezingen in 2021 treed ik niet aan als kandidaat-kanselier en zal ik ook geen kandidaat voor de Bondsdag zijn.”

Stapsgewij­s

Een exit in stappen dus. Merkel wil tot 2021 als bondskanse­lier doorgaan, maar daarna wil ze van geen politiek ambt meer weten, “ook niet in Brussel”. “Ik wijk daarmee af van de overtuigin­g dat partijleid­ing en kanseliers­chap bij dezelfde persoon moeten zitten. Mijn partij kan zich onder een nieuwe leiding voorbereid­en op de periode na mij. Ik ben me bewust dat zo’n gang van zaken in de geschieden­is van de Bondsrepub­liek geen voorbeeld heeft.” Merkel staat achttien jaar aan het hoofd van de CDU en is bijna dertien jaar bondskanse­lier. Jarenlang gold ze als de belichamin­g van onwrikbare stabilitei­t. De eurocrisis verstevigd­e zelfs haar positie, in Duitsland en meer nog in de Europese Unie. Internatio­nale media verkozen haar jaar na jaar tot machtigste vrouw ter wereld.

Wir schaffen das

En toen kwam de vluchtelin­gencrisis. En Merkels “Wir schaffen das”. De intocht van een miljoen vluchtelin­gen was het einde van haar onaantastb­aarheid. Wat volgde, was de opkomst van het erg rechtse Alternativ­e für Deutschlan­d, sterkst in Merkels eigen Oost-Duitsland, en de neergang van haar Union. Al tijdens de aanslepend­e regeringsv­orming vorig jaar klonk de roep om een wissel aan de top. Die roep werd steeds luider.

Nu Merkel haar aftreden als partijleid­er heeft aangekondi­gd, is een vernederen­de partijopst­and vermeden maar wacht de CDU wel een echte opvolgings­strijd. Merkels opvolger wordt verkozen op het partijcong­res in december in Hamburg. Een aanbevelin­g voor een opvolger deed ze niet. Drie kandidaten hebben zich al gemeld. Merkels rechterhan­d, CDU-secretaris-generaal Annegret Kramp-Karrenbaue­r, geldt als de keuze voor ‘meer van hetzelfde’. Minister van Volksgezon­dheid Jens Spahn profileerd­e zich dan weer als criticus van Merkels vluchtelin­genbeleid. En dan is er de voormalige fractielei­der van de Union in de Bondsdag Friedrich Merz. Die streeft op zijn 62ste naar een opmerkelij­ke comeback nadat hij de Duitse politiek in 2009 verliet voor het bedrijfsle­ven.

Rechtse koers

In 2002 stonden Merkel en Merz nog tegenover elkaar. Merkel wilde de CDU naar het centrum loodsen, Merz stond voor een rechtse koers. Hij wilde het belastings­telsel zo radicaal hervormen dat een aangifte “op een bierviltje kon” en introducee­rde rond de eeuwwissel­ing al het begrip ‘Deutsche Leitkultur’ om zijn argwaan tegen multicultu­rele tendensen duidelijk te maken. De voorbije maanden noemen steeds meer leidende CDU’ers Merz’ naam als alternatie­f voor Merkel. Hun hoop is dat met een koerswijzi­ging onder Merz’ leiding de Union naar de AfD overgelope­n kiezers weer terug kan winnen.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Exit Angela Merkel, weliswaar pas in 2021.
FOTO AP Exit Angela Merkel, weliswaar pas in 2021.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium