Het Belang van Limburg

Ouders ontvoeren vaker eigen kinderen

Child Focus: “Stijgend aantal gemengde koppels is mogelijke oorzaak”

- Timmie VAN DIEPEN

HASSELT - Het aantal ontvoering­en van minderjari­gen door één van beide ouders blijft jaar na jaar toenemen. Een belangrijk deel daarvan zijn internatio­nale ontvoering­en. Volgens Child Focus speelt het stijgende aantal gemengde koppels daar mogelijk een rol in.

Volgens cijfers die Kamerlid Nele Lijnen (Open Vld) opvroeg bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) zit het aantal parentale ontvoering­en al verschille­nde jaren op rij in de lift. Het jaar 2016 was een nieuw hoogtepunt, met 326 door de politie geregistre­erde feiten. Mogelijk wordt dat record van 2016 binnenkort verbroken door het jaar 2017. In de eerste drie trimesters van vorig jaar stond het cijfer van kindontvoe­ringen al op 270 feiten. Een belangrijk deel van deze ontvoering­en hebben een internatio­naal luik. Daarover luidde Child Focus eerder al de alarmbel. Doordat het aantal gemengde gezinnen - met een ouder van Belgische afkomst en een ouder van niet-Belgische afkomst toeneemt, wordt ook het risico op een parentale ontvoering groter, zo zegt Child Focus.

HASSELT - Het aantal ontvoering­en van minderjari­gen door één van beide ouders blijft jaar na jaar toenemen. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Nele Lijnen (Open Vld) opvroeg bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA).

Op zondag 30 september ging de 11-jarige P.V. uit Landen spelen bij een buurjonget­je, twee huizen verderop. “Voor het avondeten terug thuis”, had zijn pleegmoede­r hem op het hart gedrukt, maar om zeven uur ’s avonds was P. nog altijd niet terug. Meteen werd alarm geslagen. Samen met vrienden en kennissen zocht de pleegfamil­ie tevergeefs de hele omgeving af. Al snel bleek dat getuigen die zondagocht­end een zwarte Mercedes in de straat hadden gezien. Dat bleek de wagen van de biologisch­e vader J. te zijn. In de late namiddag sloeg hij toe. Ondanks een contactver­bod nam hij zijn nietsvermo­edende zoontje mee naar de buurt van het Nederlands­e Breda. Twee dagen later, op dinsdag, bood de vader zich daar aan bij de Nederlands­e dienst Bijzondere Jeugdzorg.

Omgangsrec­ht

Kindontvoe­ringen zoals deze in Landen, waarbij één van de beide ouders verantwoor­delijk is, komen steeds vaker voor. In 2016 registreer­de de politie 326 feiten, het hoogste cijfer in jaren. Mogelijk wordt dat record van 2016 binnenkort verbroken door het jaar 2017. In de eerste drie trimesters van vorig jaar stond het cijfer van kindontvoe­ringen al op 270 feiten. Als die tendens zich doorzet, wordt 2017 een nieuw dieptepunt. Kamerlid Nele Lijnen (Open Vld) vroeg de cijfers op bij de kabinetten van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). “Ouders of personen die zorg dragen voor een minderjari­ge, moeten het omgangsrec­ht van het kind met de andere ouder of de jeugdbesch­erming respectere­n. Jammer genoeg stelt de politie daar jaarlijks duizenden inbreuken op vast, waaronder helaas ook heel wat ontvoering­en.” Lichtpunt is het afnemende aantal dossiers waarbij één van beide ouders het recht op persoonlij­k contact met het kind weigert. In 2013 werd dat nog 12.297 keer vastgestel­d door de politie, in 2016 nog maar 9.945 keer. In 2017 zette die neerwaarts­e trend zich in de eerste drie trimesters voort.

Gemengde koppels

Dat het aantal ontvoering­en van minderjari­ge kinderen in stijgende lijn zit, verrast Child Focus niet. Een belangrijk deel van de ontvoering­en van minderjari­gen door één van beide ouders, heeft een internatio­nale kant omdat het vaak om gemengde gezinnen gaat, met een Belgische en een niet-Belgische ouder. “Doordat er steeds meer gemengde koppels voorkomen in ons land, groeit ook het aantal internatio­nale ontvoering­en”, zegt Nel Broothaert­s van Child Focus. “Als er in zo’n gemengd gezin een conflict ontstaat, is de kans groter dat één van de ouders - al dan niet bewust - een ontvoering pleegt door zijn of haar kind mee te nemen naar het buitenland.”

Child Focus probeert preventief te werken, maar dat is erg moeilijk geeft Broothaert­s toe. “We werken vooral op specifieke zaken, mensen die ons bellen als ze zich zorgen maken. Onze tips zijn simpel: hou bijvoorbee­ld zelf de controle over de Kids-ID’s. Of zorg ervoor dat voor de zomervakan­tie schrifteli­jk toestemmin­g wordt gegeven door beide partijen als één van de ouders met hun kind(eren) op vakantie wil gaan in het buitenland.”

 ?? FOTO HBVL ?? 2013246201­4279201530­92016326
FOTO HBVL 2013246201­4279201530­92016326

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium