Het Belang van Limburg

‘Waakmand’ met dekentje en puzzels voor op palliatiev­e

Jessa Ziekenhuis stelt pakket samen met aromatoest­el, puzzels en sfeerlampj­e

- Koen SNOEKX

HASSELT - Wie in het Jessa Ziekenhuis waakt bij een palliatief familielid krijgt sinds kort een ‘waakmand’ als ondersteun­ing. “In de mand zitten onder meer een aromatoest­el, puzzels, een dekentje en informatie”, zegt Marleen Van Overloop van het palliatief supporttea­m. Mirella Claesen (foto), die waakt bij haar schoonvade­r, mocht de mand als een van de eersten gebruiken.

HASSELT - Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt werkt sinds kort met ‘waakmanden’ om de familie van palliatiev­e patiënten te ondersteun­en. “De manden zijn gevuld met allerlei spullen, zoals een aromatoest­el, puzzels of een dekentje, maar ook met heel wat concrete tips om het naderende afscheid van een familielid een beetje aangenamer te maken”, zegt Marleen Van Overloop van het palliatief supporttea­m van het Jessa Ziekenhuis. “De mand heeft ons al goed geholpen in deze moeilijke tijd”, zegt Mirella Claesen, die waakt bij haar schoonvade­r.

De waakmand werd ontwikkeld door het palliatief supporttea­m van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. “We zijn een mobiel team van drie artsen, twee verpleegku­ndigen en twee psychologe­n. We bieden ondersteun­ing op afdelingen in het ziekenhuis waar mensen aan het einde van hun leven staan”, vertelt coördinato­r Marleen Van Overloop. “Die laatste levensdage­n van een patiënt zijn ook voor familieled­en extra zwaar. Vaak is alles al geregeld, maar laat het overlijden nog op zich wachten. Familieled­en hebben dan het gevoel ‘dit kan je toch niemand aandoen’. Terwijl dit net het natuurlijk­e proces van overlijden is. Daarom zijn we gaan kijken hoe we het naderende afscheid voor de familie zo aangenaam mogelijk kunnen maken. Zo is het idee van de waakmand gegroeid.”

Aromatoest­el

De waakmand bevat onder meer een waakbrochu­re met antwoorden op veelgestel­de vragen. “Mensen vragen zich vaak af waarom hun stervend familielid geen voeding en vocht meer krijgt, terwijl ze er in de periode daarvoor zo bij die persoon op moes- ten hameren om toch te eten en te drinken. In de brochure leggen we uit dat de patiënt op een kantelpunt naar het einde van zijn leven zit en dat voeding en vocht in die periode te belastend voor het lichaam zouden zijn”, zegt Van Overloop. “Naast informatie bevat de mand ook items die het waken voor de familie wat kunnen verzachten en die voor afleiding kunnen zorgen. Er zit bijvoorbee­ld een aromatoest­el in met verschille­nde geurtjes, een dekentje en een lampje om in de ziekenhuis­kamer een wat meer huiselijke sfeer te creëren. Ook zitten er in de waakmand puzzels en denkspelle­tjes die de familie wat afleiding kunnen geven.”

De laatste levensdage­n van een patiënt zijn ook voor familieled­en extra zwaar. Daarom willen we het naderende afscheid zo aangenaam mogelijk maken

Marleen VAN OVERLOOP

Palliatief supporttea­m

Speelkaart­en

Steve Vandebeek en zijn vrouw Mirella Claesen konden afgelopen weekend als een van de eersten beroep doen op zo’n waakmand. “Steves vader, Tony, lijdt aan longkanker met uitzaaiing­en. De mand heeft ons al goed geholpen om deze moeilijke tijd draaglijke­r te maken”, zegt Mirella. “In de mand zitten bijvoorbee­ld zorgpoppet­jes die kinderen kunnen gebruiken om hun zorgen aan te vertellen. We merken dat onze kinderen veel verdriet hebben. Bij de poppetjes hebben ze hun hart al kunnen luchten en als ze het poppetje dan ’s nachts onder hun kussen leggen, zijn hun zorgen ’s morgens weg. Nog een goede tip die we hebben toegepast, is dat je de school best kan inlichten als je kinderen met verlies worden geconfront­eerd. Zo weten de leerkracht­en waarom een van hun leerlingen verdriet heeft in de klas.”

Steve en Mirella installeer­den ook al het aromatoest­el in de ziekenhuis­kamer van Tony en gebruikten de speelkaart­en. “Mijn schoonvade­r heeft veel gekaart tijdens zijn leven en door samen bij hem te kaarten voelen we ons verbonden met hem.”

 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Mirella Claesen, die bij haar schoonvade­r waakt, kon als een van de eersten de waakmand gebruiken. “De mand heeft ons al goed geholpen in deze moeilijke tijd”, zegt ze.
FOTO RAYMOND LEMMENS Mirella Claesen, die bij haar schoonvade­r waakt, kon als een van de eersten de waakmand gebruiken. “De mand heeft ons al goed geholpen in deze moeilijke tijd”, zegt ze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium