Het Belang van Limburg

Weekje minder Winterland

Meer controle en oplossinge­n voor parkeerpro­blemen in buurt

- Dirk JACOBS

Meteen na de herfstvaka­ntie start Winterland met de opbouw voor de nieuwe editie. Opmerkelij­k is dat het kerstfesti­jn pas op 23 november van start gaat. De einddatum blijft in de eerste week van januari. Eén week inleveren dus. “Eigenlijk gaan we terug naar de beginafspr­aken”, zegt organisato­r Maurice Schoenmaec­kers. “Toen was het ook zes weken. Met het nieuwe contract gaan we terug naar de basis.”

Winterland gaat dit jaar met nog wel meer zaken terug naar de basis. Zo is er de terugkeer van het reuzenrad, dat de plaats van de lawaaierig­e Wild Mouse inneemt. “Het kon nu, en daarom hebben we terug een geweldig reuzenrad, wat toch altijd extra uitstralin­g aan een evenement als Winterland geeft”, zegt Schoenmaec­kers. Ook voor de buurt is het lawaai van de achtbaan zo meteen verleden tijd. En wat ook helemaal tot het verleden zou moeten behoren, zijn de parkeerpro­blemen in de directe omgeving. “We hebben urenlang met de buurt en de organisati­e vergaderd. We zijn tot een consensus gekomen waarin echt iedereen zich kan vinden”, zegt mobiliteit­sschepen Habib El Ouakili (sp.a). “In drie straten (de Congostraa­t, de Wijngaards­traat en een deel van het Kolonel Dusartplei­n) komt er uitsluiten­d bewonerspa­rkeren. Er komt een nadarafslu­iting op het kruispunt van de Kapermolen­straat en de Congostraa­t, tussen 16 en 19 uur bewaakt door mensen van Winterland. Tussen die uren komen de meeste buren immers thuis van hun werk en dan vinden ze het moeilijkst een parkeerpla­ats. Dat willen we voorkomen. In de straten iets verderop blijft het betalend parkeren tot middernach­t, zoals vorig jaar. Op die manier hopen we ook daar minder volk te zien ‘landen’. Dat wordt ook dui- delijk gemaakt op de borden van het verkeersge­leidingssy­steem en met grote infoborden op alle invalswege­n naar de wijk. Bovendien gaan we, op uitdrukkel­ijke vraag van de buurt, in de hele wijk meer controles uitvoeren. Waar dat vorig jaar te weinig gebeurde, zullen onze parkeerwac­hters nu minstens één keer tijdens hun dagelijkse rondes in deze buurt passeren. En er komt speciaal voor Winterland dagelijks een extra handhaving­sronde na 17 uur. Dat moet er ook voor zorgen dat de bezoekers van Winterland de randparkin­gs beter gaan gebruiken.” Nog nieuw is dat er voor Winterland een tweede laad- en losplek komt. Naast de Congostraa­t kan dat nu ook in de Wijngaards­traat. Op die manier moet er ook daardoor minder foutgepark­eerd worden.

We hebben urenlang met de buurt en de organisati­e vergaderd. We zijn tot een consensus gekomen waarin iedereen zich kan vinden Habib EL OUAKILI Schepen

Tevreden

“We kunnen leven met deze maatregele­n, maar de sleutel ligt echt in de handhaving”, zeggen de buren. “Als die verwatert, is het probleem er snel opnieuw. Dat de zone voor bewonerspa­rkeren beperkt blijft tot de onmiddelli­jke buurt van Winterland, daar kunnen we mee leven, al is ook daar niet iedereen onverdeeld gelukkig mee. Net als met de betaalzone­s, die stilaan uitdeinen richting Singel om de leefbaarhe­id in de hele Sint-Janswijk te bevorderen.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Ook het reuzenrad keert na enkele jaren afwezighei­d terug naar Winterland.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Ook het reuzenrad keert na enkele jaren afwezighei­d terug naar Winterland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium