Het Belang van Limburg

Onderhande­laars kunnen koffers nog niet pakken

Aviapartne­r staakt nog zeker tot woensdagoc­htend

-

ZAVENTEM - De onderhande­lingen tussen de vakbonden en bagageafha­ndelaar Aviapartne­r zitten muurvast. Ook gisteravon­d vonden de partijen elkaar niet. En intussen loopt de schade op: dagelijks verliezen ze enkele honderddui­zenden euro’s. “De imagoschad­e is enorm”, reageren transporte­conomen. “Sociaal overleg is nodig, maar niet op deze manier. Dit zijn maffiaprak­tijken.”

Ja, ze willen verzoenen. Hoe sneller de werknemers weer aan de slag kunnen, hoe beter. Dat verplichte riedeltje stuurden zowel de vakbonden als de directie van bagageafha­ndelaar Aviapartne­r gisteravon­d de wereld in. Maar daar stopt het goede nieuws ook meteen. Geen van de partijen is immers bereid toegevinge­n te doen. De vakbonden verwachten beloofde premies en extra personeels­leden, want het personeel staat fysiek én mentaal op kraken. De directie zegt geen budget te hebben om die onkosten te financiere­n.

Bij de vakbonden heerst daarom grote ongerusthe­id over de financiële gezondheid van Aviapartne­r. “Als het bedrijf inderdaad in een malaise verkeert, dan zullen ze er alles aan doen om dit te verhalen op hun werknemers die nu aan het staken zijn”, zegt Fouad Bougrine (ACLVB). “Soms hebben we het gevoel dat ze helemaal geen akkoord willen bereiken.”

Geen vertrouwen

En zo bereikten de onderhande­lingen tussen de partijen gisteravon­d een nieuw dieptepunt. Volgens de directie gaat het personeel al niet voor woensdagoc­htend aan de slag. Verwonderl­ijk is dat niet. De vakbonden en Aviapartne­r lagen de voorbije maanden en zelfs jaren al meerdere keren in de clinch. “Tussen de twee partijen ontbreekt elke basis van vertrouwen om snel tot een oplossing te komen”, zegt professor arbeidsrec­ht Frank Hendrickx (KU Leuven), gespeciali­seerd in conflictbe­middeling. “Daarom is het moeilijk om ze snel te verzoenen.” Dat de directie van de bagageafha­ndelaar maandagoch­tend een deurwaarde­r naar de luchthaven stuurde, maakt de onderhande­lingen ook niet makkelijke­r.

Investerin­gen in gevaar

Bovendien dreigt ook imagoschad­e voor Brussels Airport en België. “De toekomstig­e welvaart zal zeker getroffen worden”, zegt Eddy Van de Voorde, transporte­conoom aan UAntwerpen. “Er zijn grenzen aan wat toegelaten is. Ik ben voorstande­r van sociaal overleg, maar niet op deze manier.” Maffiaprak­tijken, noemt hij het. “We hebben al geen goede naam op het vlak van transport en logistiek, nu wordt dat alleen erger en zal tweemaal nagedacht worden voor in ons land geïnvestee­rd wordt. In veel andere landen is de sector anders gereguleer­d en is er bijvoorbee­ld al minstens minimale dienstverl­ening.”

“Hoe langer het conflict blijft aanslepen, hoe groter de internatio­nale persaandac­ht”, zegt woordvoerd­er Anke Franssen van Brussels Airport. “Met potentieel veel schade.” Volgens Frank Moreels van Transportb­ond BTB-ABVV kan het conflict nochtans nog even duren, want de onderhande­lingen zouden gisteravon­d minder ver hebben gestaan dan zaterdagav­ond. “Weet dat de meeste onderhande­lingspunte­n niet eens een financiële inspanning vergen. Het gaat ons echt niet alleen om die premie.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium