Het Belang van Limburg

Einde tijdperk

- Door Marc Van de Weyer

Het is geen hoofdstuk maar een tijdperk dat ten einde komt. Niet alleen in Duitsland, ook in de Europese Unie. Angela Merkel stond, in de voorbije achttien jaar dat ze haar partij en de dertien jaar dat ze haar land leidde, voor stabilitei­t en vasthouden aan de uitgezette koers. Vleesgewor­den rustige vastheid, dat ideaal van leiderscha­p van christende­mocratisch­e huize.

Toen Merkel in 1991, kort na de Wende, op het toneel verscheen, voorspelde­n commentato­ren een korte loopbaan. Het pakte anders uit. Gestaag ruimde ze haar rivalen uit de weg. Het Mädchen werd Kanzlerin. Ze was Mutti en de machtigste vrouw ter wereld, een titel die ze jaar na jaar van toonaangev­ende media kreeg. In Europa werd ze onvermijde­lijk, zoals bleek uit haar centrale (en omstreden) rol in het drama van de eurocrisis. Misschien maakte het haar te zeker van de onfeilbaar­heid van haar kompas. Misschien bleef ze gewoon trouw aan haar waarden, die van de Oost-Duitse domineesdo­chter. Maar met haar “Wir schaffen das” in de vluchtelin­gencrisis begon de kentering. Merkel kreeg geen greep op weerstande­n in eigen land en in Europa. Buurlanden zegden haar de wacht aan, kiezers lieten haar partij in de steek.

Bij de Bondsdagve­rkiezingen vorig jaar verloor de CDU fors om na een eindeloze regeringsv­orming toch weer in een ongeliefde coalitie met de SPD te belanden. In de eigen partij groeide de overtuigin­g dat het tijd werd voor wat – en vooral voor iemand – anders. Krachtig signaal was het wegstemmen van een vertrouwel­ing van de Kanzlerin als CDU-fractielei­der. Zusterpart­ij CSU dreigde met het opblazen van de samenwerki­ng. En zondag was er nog de nederlaag in Hessen.

Merkel leest de tekens en houdt de eer aan zichzelf. Ze doet dat met een manoeuvre waarvan nog moet blijken of het werkt: een exit in stappen. Eerst plaatsmake­n aan de partijleid­ing en pas in 2021 vertrekken als kanselier (als ze het zo lang volhoudt) . Ze wil zo de misrekenin­g van mentor Kohl vermijden, die zich zo aan de macht vastklampt­e dat het zijn partij, toen hij dan toch opstapte, prompt een verkiezing­snederlaag opleverde.

Of Merkel dat kan vermijden, valt af te wachten. Om te beginnen kan de CDU in een verbeten opvolgings­strijd belanden. Decenniala­ng vormden de partijlede­n een Wahlverein dat zijn leiders braaf koos en herkoos. Nu zal er voor het eerst sinds lang tussen kandidaten met zeer verschille­nde visies gekozen worden. Een van die kandidaten is de uitgesprok­en conservati­ef Friedrich Merz, door Merkel in 2002 nog gewipt als fractielei­der in de Bondsdag. Uitgereken­d hij geldt nu al als kanshebber voor haar opvolging.

Merkel houdt de eer aan zichzelf. Ze doet dat met een manoeuvre waarvan nog moet blijken of het werkt: een exit in stappen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium