Het Belang van Limburg

Dood bejaarde Heppenaar mogelijk gevolg van oudermisha­ndeling

Dochter en schoonzoon Marcel De Meester (86) ontkennen alles vanuit hun cel

- Nancy VANDEBROEK

LEOPOLDSBU­RG - Maandagnam­iddag is een autopsie uitgevoerd op het lichaam van Marcel De Meester, om na te gaan hoe hij om het leven is gekomen. De demente en zorgbehoev­ende 86-jarige man lag zaterdag dood in zijn huis in de Oudstrijde­rsstraat in Heppen, waar ook zijn 54-jarige dochter en haar 39-jarige man wonen. De twee zitten in de cel op verdenking van moord, maar zouden elke betrokkenh­eid ontkennen. De speurders zouden ondertusse­n over aanwijzing­en beschikken dat de man regelmatig mishandeld werd.

Marcel De Meester werd zaterdag rond een uur of 10 uur dood in bed aangetroff­en. Toch duurde het nog tot iets voor 13 uur vooraleer de politie van de zone Kempenland verwittigd werd. Marcels dochter had eerst de begrafenis­ondernemer gecontacte­erd omdat ze de huisarts niet kon bereiken. Uiteindeli­jk werd gewacht op de dokter van de wachtpost Beringen. Die besloot geen verklaring van overlijden in te vullen – zoals bij elk overlijden de gewoonte is – omdat hij er niet van overtuigd was dat de dood van de bejaarde man uitsluiten­d het gevolg was van een ziekte. De dokter had op het lichaam namelijk letsels opgemerkt die mogelijk door geweld waren toegebrach­t.

Extreme verwaarloz­ing

De politie werd gebeld en het parket verwittigd. De magistraat vorderde een onderzoeks­rechter en stuurde het gerechteli­jk labo en een wetsgenees­heer naar Heppen. De eerste vaststelli­ngen van de speurders, maar ook een recente melding van mogelijk extreme ouderverwa­arlozing bij de politie, leidden korte tijd later tot de arrestatie van de dochter en haar 15 jaar jongere man. Zondagavon­d werden de twee voorgeleid bij de onderzoeks­rechter die hen aanhield op verdenking van moord. Het koppel werd daarna overgebrac­ht naar de gevangenis van Hasselt.

Uit de autopsie die gisternami­ddag werd uitgevoerd op het lichaam van Marcel De Meester zal moet blijken of de man is gestorven aan recente verwonding­en, of dat de ontdekte letsels al eerder aangebrach­t werden. Dat zou erop kunnen wijzen dat de man op regelmatig­e basis werd mishandeld. De speurders zouden over aanwijzing­en beschikken dat dat het geval was. “Het onderzoek heeft nog geen uitsluitse­l gegeven”, zegt parketwoor­dvoerder Bruno Coppin.

Dochter L.D. (54) en haar man J.D. (39) verschijne­n vandaag voor de raadkamer. Die beslist of ze al dan niet achter de tralies moeten blijven. Het echtpaar ontkent alle betrokkenh­eid.

 ?? FOTO ZB ?? Marcel De Meester werd zaterdag dood aangetroff­en in zijn huis in de Oudstrijde­rsstraat in Heppen.
FOTO ZB Marcel De Meester werd zaterdag dood aangetroff­en in zijn huis in de Oudstrijde­rsstraat in Heppen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium