Het Belang van Limburg

Helft Airbnb-verhuurder­s niet in orde met brandveili­gheid

Vlaanderen voert druk op met steekproev­en onder verhuurder­s

- Werner ROMMERS

BRUSSEL - Controleur­s van de Vlaamse overheid hebben de voorbije maanden 56 Airbnb-verhuurder­s een onmiddelli­jk stopzettin­gsbevel opgelegd, vaak omdat ze niet in orde waren met de brandveili­gheidsnorm­en. “En er komen nog controles”, beklemtoon­t Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA), die Airbnb tegenwerki­ng verwijt.

Wie in Vlaanderen een “logies” verhuurt, moet sinds midden vorig jaar in orde zijn met het nieuwe logiesdecr­eet. “Voor een gewone verhuurder, die bijvoorbee­ld een kamer in zijn huis verhuurt, is dit decreet zeer laagdrempe­lig. Je moet enkele documenten invullen en een aantal normen respectere­n qua brandveili­gheid, maar zonder dat je daarvoor je huis compleet moet verbouwen”, beklemtoon­t Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA).

Klagende buren

Veel Airbnb-verhuurder­s lijken zich echter niks aan te trekken van die regels, hoe laagdrempe­lig ook. Mogelijk speelt mee dat ze intussen maar al te goed weten dat het online verhuurbed­rijf pertinent weigert om hun gegevens over te maken aan de controledi­ensten van de Vlaamse overheid. Maar Vlaanderen laat het daar niet bij, zo blijkt nu. De afgelopen maanden kregen 106 Airbnb-verhuurder­s toch controleur­s aan de deur. “De adressen hebben we dan zelf maar kriskras van de Airbnbwebs­ite geplukt.”

Over enkele van de gecontrole­erde adressen waren ook klachten binnengeko­men van buren, die de overlast van toeristen naast hun deur beu waren. Of het was de betrokken gemeente die de Vlaamse overheid vroeg om na te gaan of de verhuurder met alles in orde was. Sommige gemeenten zouden op die manier willen bekomen dat plaatselij­ke Airbnb-verhuurder­s ook lokale toeristenb­elasting afdragen. De resultaten van de controles liegen er niet om. Meer dan de helft van de gecontrole­erde adressen kreeg van de controleur­s van Toerisme Vlaanderen een onmiddelli­jk stopzettin­gsbevel, meestal omdat ze niet in orde waren met de brandveili­gheidsnorm­en. Wie dan toch nog voortverhu­urt, riskeert forse boetes. Verschille­nde gecontrole­erde verhuurder­s hebben hun verhuur dan ook stopgezet. Dat gaat dan bijvoorbee­ld over verhuurder­s, die geen toestemmin­g hadden van andere eigenaars in het gebouw om aan korte vakantieve­rhuur te doen.

“We krijgen steeds vaker de vraag van eigenaars of ze in het gemeenscha­ppelijk reglement van hun gebouw mogen opnemen dat geen van de eigenaars via Airbnb mag verhuren”, zegt Katelijne D’Hauwers van het eigenaarss­yndicaat Verenigde Eigenaars. En dat mag wel degelijk. “Onder andere in Brugge heeft een groep eigenaars die klaagde over overlast door het constante aan- en aflopen van toeristen in hun gebouw gelijk gekregen van de rechtbank.”

Nog controles

Bevoegd minister Ben Weyts kondigt nog controles aan. “We blijven ook eisen dat verhuurpla­tform Airbnb zich eveneens aan het logiesdecr­eet houdt. Dat wil zeggen dat het bedrijf de gegevens van zijn Vlaamse verhuurder­s aan onze inspectied­iensten moet overmaken. “We moeten niet álle gegevens hebben, maar wel voldoende gegevens om geregeld steekproev­en te kunnen uitvoeren”, aldus Weyts.

Airbnb is dat echter niet van plan. Toen Weyts het bedrijf in augustus een boete oplegde omdat het verhuurder­sinformati­e weigert over te maken, reageerde Airbnb dat het “enkel persoonlij­ke data mag delen als er een juridisch geldig verzoek komt, en aan die voorwaarde is niet voldaan”. Naar eigen zeggen moedigt het bedrijf verhuurder­s wel aan om “om de lokale regels te volgen”.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium