Het Belang van Limburg

In de huid van een Waal

-

Het is vakantie, alleszins dat hoop ik voor u. Ik stel u daarom een ontspannen­de denkoefeni­ng voor: wat zou u deze week doen, mocht u een Waal zijn?

Een paar nuttige tips.

Dringend te regelen: de nieuwe (uitstekend­e) cd van de Frans-Belgische zanger Johnny Hallyday kopen, uitgebrach­t 10 maanden na zijn dood. Elke Waal heeft er één, soms zelfs twee: een voor thuis en een voor in de wagen. Natuurlijk weet ik dat (bijna) geen enkele Limburger nog een cd koopt, Spotify volstaat. Maar vergeet niet dat u nu een Waal bent, nogal conservati­ef op technologi­sch gebied. Niet te missen op tv: de nieuwe reeks ‘Les Belges en Or’, ‘The Sky is the Limit’ op zijn Waals. Elke zondagavon­d te zien op RTL en doorlopend op RTLPlay. U zult kennismake­n met gewestgeno­ten, Walen dus, die het gemaakt hebben. Dat ze bijna allemaal in het buitenland leven of werken, illustreer­t een eeuwenoud fenomeen: een Waal die slaagt, vertrekt. Vaak naar het zuiden. Denk aan Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, die in Parijs carrière maakte of Albert Frère: zijn fortuin is vooral Frans. De te bezoeken tentoonste­lling, geachte collega-Waal: ‘Génération 80’, in het prachtige Luikse treinstati­on Les Guillemins. Alles wat naar de eighties riekt, is er: een replica van de DeLorean van ‘Back to the Future’ (foto), het kerkhof van Michael Jacksons Thriller, de eerste gsm’s, het kostuum van Sandra Kim toen ze Eurosong won, top. Verwachte opkomst: 300 000 mensen - u inbegrepen. De Waal die u nu bent, heeft uiteraard raakpunten met de Limburger: hij wandelt en fietst graag. Qua fietsen is de citadel van Namen de mooiste plek, met haar 5 procent hoogtevers­chil en haar adembeneme­nde landschap. Ook als ik geen Namenaar was, had ik dit geschreven. U kunt zelfs de Naamse hoofdstad vanuit Lanaken en Tongeren bereiken via de RAVeL, de Waalse fietsroute die vooral oude treinlijne­n volgt. Qua wandelen: de Waal wandelt elke zonen feestdag wel een route van Adeps, het Waalse Bloso. Afstand tussen 5 en 20 kilometer. De beste bestemming op donderdag 1 november: het dorpje Paradis – met zo’n naam weet u het al – bij Aywaille.

Om de perfecte Waal uit te hangen, kunt u verder andalouses­aus op uw frietjes doen in plaats van mayonaise, meer rode dan witte wijn drinken, links stemmen, Frans praten, voor Standard supportere­n en u openlijk afvragen of Hasselt niet eerder bij de provincie Luik had moeten horen. Maar daarvoor is het misschien goed dat u eerst naar Wallonië verhuist. Geen slecht idee eigenlijk: de grondprijs in uw nieuwe thuis is drie maal lager dan in Limburg. Prettige vakantie, beste mede-Waal.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium