Het Belang van Limburg

Brazilië kiest extreemrec­htse president

-

RIO DE JANEIRO - Jair Bolsonaro is de nieuwe president van Brazilië. De extreemrec­htse gewezen legerkapit­ein haalde zondag ruim 55 procent van de stemmen. “De Trump van de tropen” sprak zich tijdens zijn campagne herhaaldel­ijk uit voor het gebruik van geweld tegen vrouwen, minderhede­n en politieke tegenstand­ers.

Bolsonaro trok gedurende zijn hele campagne van leer tegen de media. Zijn eerste verklaring na zijn overwinnin­g kwam dan ook via Facebook Live. “We konden niet blijven flirten met socialisme, communisme, populisme en links extremisme”, zo zei hij.

Met de slogan “Brazilië boven alles, God boven iedereen”, voerde Jair Bolsonaro campagne tegen de Arbeidersp­artij, tegen corruptie, politici en misdaad, tegen “cultureel marxisme”, communiste­n, linksen en secularist­en, en tegen de “privileges” van historisch gemarginal­iseerde groepen. De extreemrec­htse politicus staat voor “traditione­le familiewaa­rden”, patriottis­me en nationalis­me, voor het leger, christendo­m, en wapens, voor meer politiegew­eld en een neoliberal­e economie.

Geweld en executies

Maar het zijn vooral zijn herhaaldel­ijke gewelddadi­ge oproepen die veel van zijn tegenstand­ers de stuipen op het lijf jagen. Bolsonaro is een fan van de Braziliaan­se dictatuur en staande executies door de politie. Hij sprak zich ook al vaak uit voor het gebruik van geweld tegen Afro-Braziliane­n, vrouwen, homo’s, lesbiennes, transgende­rs, inheemse volkeren, minderhede­n en politieke tegenstand­ers. Bolsonaro wordt wel eens “de Trump van de tropen” genoemd, maar eigenlijk lijkt hij meer gemeen te hebben met de Filipijnse president Rodrigo Duterte. Een van zijn belangrijk­ste campagnepu­nten is dat hij de wapenwetge­ving wil versoepele­n zodat “elke eerzame burger” een wapen kan bezitten. Bolsonaro neemt op 1 januari het presidents­chap over van Michel Temer, de minst geliefde president ooit

in Brazilië.

 ??  ?? Rechts viert feest in Brazilië, nu Bolsonaro de nieuwe president wordt.
Rechts viert feest in Brazilië, nu Bolsonaro de nieuwe president wordt.
 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium