Het Belang van Limburg

Trump niet welkom in Pittsburgh na aanslag op synagoge

-

PITTSBURGH - Joodse leiders in Pittsburgh achten president Trump deels verantwoor­delijk voor het bloedbad in de synagoge van zaterdag. Zolang hij het blanke nationalis­me niet veroordeel­t is hij niet welkom, zeggen ze. Trump zelf blijft “fake news” met de vinger wijzen.

Volgens de Joodse religieuze leiders heeft Donald Trump (foto) door zijn woorden en beleid de voorbije drie jaar de beweging van de blanke racisten “moed doen vatten”. “Ze blijft maar groeien. U noemt de moordenaar kwaadaardi­g, maar het geweld van gisteren is het directe resultaat van uw invloed”, zo schrijven de verantwoor­delijken in een open brief aan de president.

Ze roepen hem op om “zonder voorbehoud het blanke nationalis­me te veroordele­n en te stoppen met minderhede­n in het vizier te nemen en in gevaar te brengen”, “te stoppen met migranten en vluchtelin­gen te culpabilis­eren”, en “zich te verbinden tot een democratis­ch beleid dat de waardighei­d van iedereen erkent”. Zolang hij dat niet doet, is Trump niet welkom in Pittsburgh, zo staat in de open brief die gisteren al door zo’n 20.000 mensen onderteken­d was.

Intussen heeft de president nog maar eens herhaald dat het “de media zijn die haatgevoel­ens verspreide­n”. “De fake news media, de ware vijand van het volk, moet stoppen met open en duidelijke vijandighe­id en juist en oprecht berichten … Er moet een eind komen aan fake news!”

Nieuw bompakket

Ook gisteren werd in Atlanta nog maar eens een bompakket onderschep­t. Het pakket lijkt op de veertien bommen waarvoor Cesar Sayoc is opgepakt. Het pakket was deze keer geadressee­rd aan de hoofdzetel van CNN in Atlanta. Vorige week werd de New Yorkse vestiging van CNN ontruimd nadat daar een bompakket was opgedoken.

Het pakket in Atlanta werd al onderschep­t in het postkantoo­r. Volgens een mededeling van CNN was het personeel op geen enkel moment in gevaar.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium