Het Belang van Limburg

“Allochtone jongeren weten vandaag dat ze op -1 starten”

-

Een van de Genkse initiatiev­en om personen met een grote afstand tot de arbeidsmar­kt te herintegre­ren, is vzw De Sluis. Ali Outferdine is er volop bezig met hout te zagen en het maken van boxsprings. Het doet hem zichtbaar deugd, na een erg somber verleden. “Na een ongeval was ik jarenlang werkloos”, zegt de 49-jarige man met twee volwassen kinderen. “Ik zocht wel werk, maar dat was heel moeilijk. Via het OCMW ben ik hier drie jaar geleden terechtgek­omen als schrijnwer­ker en vrijwillig­er, en ik voel me helemaal thuis. Vroeger hoorde ik elke vrijdag in mijn omgeving dat het ‘eindelijk weekend’ was. Maar voor mij was het elke dag weekend, ik vond dat verschrikk­elijk. Thuis zitten is niets voor mij, ik werd er ongelukkig van.”

De Sluis wordt door de stad ondersteun­d met financiële middelen. Doel is niet alleen om het mentale welbevinde­n van werklozen te verbeteren, maar ook om hen dichter bij de reguliere arbeidsmar­kt te brengen. “Twintig procent van onze medewerker­s stroomt door naar een andere werkplek”, zegt coördinato­r Kim Cuypers. “Dat is zeer goed. De mensen die hier terechtkom­en, geraken moeilijk aan werk door fysieke problemen, door kansarmoed­e of door hun migratieac­htergrond. We hebben hier dus een zeer divers publiek.” In de leerwerkpl­aats staat onder andere een schrijnwer­kerij en een naaiatelie­r. Externe opdrachtge­vers bestellen kussens, dekens, maar ook zetels en boxspringb­edden. “In de schrijnwer­kerij hebben we mensen die competenti­es willen ontwikkele­n, maar die nog niet helemaal klaar zijn om in de houtindust­rie te werken”, zegt Cuypers.

Ford Genk

Dat de werking van vzw De Sluis nodig is in Genk bewijzen de cijfers. De werkzaamhe­idsgraad - het aantal van de werkende Genkenaren in de

Kim CUYPERS Coördinato­r vzw De Sluis

Uit de meest recente cijfers blijkt ook dat de werklooshe­id sneller daalt in de bevolkings­groep met een origine buiten de Europese Unie (lees: vooral Turken en Marokkanen) dan bij diegenen die een herkomst hebben binnen de EU. In die eerste categorie daalde de werklooshe­id op jaarbasis met 10,4 procent, tegenover een daling van 6,5 procent in de laatste. In 2006 was het aandeel van de etnisch Maghrebijn­en en Turken in de werklooshe­id nog 36,3 procent, nu is dat al gezakt tot 27,6 procent, wat quasi een weerspiege­ling is van de Genkse bevolking

Ook Cetin Ikiz, coördinato­r bij jeugdwelzi­jnswerk GIGOS, ziet hoe er stilaan een kentering komt bij Turkse en Marokkaans­e jongeren. “Ik zeg niet dat het hen niets meer doet als ze het gevoel krijgen dat ze gediscrimi­neerd worden op de arbeidsmar­kt, maar ze weten nu wel dat de kansen komen. Omdat allochtone “Na de sluiting van Ford is er in Genk veel gebeurd”, zegt Piet Pauwels, decaan Economie aan de UHasselt. “De politieke wil om bestaande bedrijven te ondersteun­en en snel zaken in gang te zetten, is op een positieve manier verbazingw­ekkend. Dat maakt dat tal van jongeren beseffen dat ze op -1 zullen starten, is er een zekere wilskracht. Misschien lukt het niet bij bedrijf X of Y, maar dan proberen ze wel bij bedrijf Z. Ze weten dus heel goed dat ze het niet gemakkelij­k zullen hebben op de arbeidsmar­kt, maar daar komen ze net krachtiger uit.”

Die kentering wijt Ikiz vooral aan een betere informerin­g. “De stad heeft de voorbije jaren tal van initiatiev­en ondernomen, bijvoorbee­ld via jobcoaches en straathoek­werkers. Ook wij proberen met GIGOS ons steentje daartoe bij te dragen. We weten naar waar we die jongeren moeten door- verwijzen. En ik moet zeggen, de cv’s die ik hier onder ogen krijg, zijn zo- wel qua lay-out als op het vlak van taal van een erg hoge kwaliteit.”

Twintig procent van onze medewerker­s stroomt door naar een andere werkplek

Proletaria­at

Wat niet uit de cijfers af te leiden is, is welke jobs die migranten hier uitvoeren. Maar te vrezen is dat velen van hen de jobs uitvoeren die niemand wil doen. Genk blijft immers de gemeente met de laagste lonen in Limburg, met een mediaan van 16.722 euro netto per jaar. “Vroeger was de arbeidersk­lasse een mix van allerlei nationalit­eiten, maar tegenwoord­ig is dat niet meer zo”, zegt Fernando Marzo, voorzitter van migrantenb­eweging ACLI. “Het proletaria­at bestaat voor 80 procent uit migranten, waaronder veel nieuwe. De Vlaamse arbeidersk­lasse heeft zich verbeterd, maar die plaats onderaan is overgenome­n door migranten. Dat fenomeen zie je overal, tot in New York. Daar moet iets aan gedaan worden. Net zoals aan de discrimina­tie, die er toch nog steeds is. Ook in Genk. Dat er lokaal heel sterk ingezet wordt op werkwinkel­s en werkstatio­ns is goed. Maar de discipline om werk te aanvaarden moet anders, én de werkgevers moeten een andere politiek hanteren. Achmed en Mohammed mogen niet geweigerd worden omdat ze niet Jan of Jef heten. Dat is niet meer aanvaardba­ar.”

Kentering

bedrijven, ook in de automobiel­sector, hun tweede adem gevonden hebben.”

Maar er is nog veel ruimte voor verbeterin­g, aldus Pauwels. “De werkzaamhe­idsgraad moet tot twintig procent hoger. Er zijn bovendien te veel laagopgele­iden en te weinig hoogopgele­iden onder de werklozen. Daardoor is er een structurel­e kansarmoed­e. Daar is geen mirakelopl­ossing voor, zelfs niet als er plots drie of vier bedrijven bijkomen. Het is eerder een traag sociaal proces.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium