Het Belang van Limburg

CHECK “Je kan jezelf genezen van CVS”

-

FACT

Een Vlaamse arts meent een mirakelopl­ossing voor het chronisch vermoeidhe­idssyndroo­m (CVS) te hebben gevonden. Hij schreef een boek dat deze week gepresente­erd wordt op de boekenbeur­s.

CHECK

Kris Van Kerckhoven is adviserend geneesheer bij een onafhankel­ijk ziekenfond­s en ziet in die functie vaak personen met lichamelij­k onverklaar­bare klachten. Ze voelen zich uitgeput, dolgedraai­d, slapen slecht, hebben schouder-, nek- of rugpijn, verterings-, concentrat­ie- of geheugenpr­oblemen. Sommigen hebben de diagnose CVS, burn-out of fibromyalg­ie gekregen en hebben al een heel parcours van scans, echo’s en bloedonder­zoeken doorlopen. Zonder resultaat. Na jarenlange observatie­s kwam Van Kerkchoven tot de eenvoudige vaststelli­ng: “Je lichaam spreekt tot jou in klachten. Als je erin slaagt de onderligge­nde boodschap te lezen en er vervolgens ook naar te handelen is er geen reden waarom je lichaam niet van taal zou veranderen”. Met andere woorden: jezelf genezen van deze ‘chronische ziekten’ is mogelijk. Van Kerckhoven schreef over zijn theorie een boek ‘Altijd moe & chronische pijn’, dat veel belangstel­ling krijgt. Volgens de auteur is inzicht in emoties de basis van het genezingsp­roces. De patiënt moet leren het onderschei­d herkennen tussen psychische en niet-psychische emoties, tussen gezonde fysieke moeheid en fysieke moeheid die getriggerd wordt door emoties. Het komt er grosso modo op neer dat CVS-patiënten zichzelf uitputten door ziekmakend gedrag en stress, overgevoel­ig kunnen zijn en niet naar hun lichaam luisteren, zodat ze over hun grenzen gaan. Daardoor gaan allerlei hormonale systemen in het lichaam chronisch overprikke­ld geraken. Wie de moed vindt om wel naar primaire emoties te handelen, zou zich vanzelf kunnen genezen.

CVS is een zeer complexe aandoening, waarover heel wat discussie bestaat en waarover veel theorieën de ronde doen, maar waarvan we het fijne nog niet weten. De aandoening wordt gekenmerkt door inspanning­sintoleran­tie, abnormale vermoeidhe­id en ziektegevo­el na een inspanning en vaak pijnoverge­voeligheid. De meeste artsen zijn het erover eens dat CVS geen ingebeelde ziekte is, maar vermoedeli­jk gebaseerd is op moeilijk detecteerb­are afwijkinge­n in het immuunsyst­eem en de hormoonhui­shouding. Over de precieze oorzaak geeft wetenschap­pelijk onderzoek voorlopig geen uitsluitse­l. De waarheid is: we weten het niet. Wel weten we dat een kwart van de mensen met CVS zo’n ernstige vorm heeft dat ze aan huis of zelfs aan bed gekluister­d zijn. Stellen dat deze mensen niet goed geluisterd hebben naar hun emoties, is ons inziens wel erg kort door de bocht.

 ?? FOTO LD ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
FOTO LD Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium