Het Belang van Limburg

Crimineel trendy deze winter: DE BIVAKMUTS

-

NEERPELT - Een rood-wit-blauwe bivakmuts waar pompons aan bengelen: het ziet er vreemd uit, maar de trend van deze winter is wél nuttig tegen de kou. Alle grote modehuizen hebben er één en ook celebrity’s à la Beyoncé werden er al mee gespot. Maar opgelet, want met zo’n ‘balaclava’ riskeer je wel een boete.

Op de catwalk van onze Raf Simons dook de muts voor het eerst op, in de herfst-/wintercoll­ectie van 2018 voor Calvin Klein. Modehuizen als Dior, Gucci, Balenciaga en Lanvin volgden. Misschien haalden ze inspiratie bij Kanye West, Beyoncé en Rihanna, artiesten die al met een bivakmuts optraden. Al zat er volgens Neerpelten­aar Raf Simons meer achter: met zijn collectie wou hij een gevoel van veiligheid creëren, zei hij aan ‘Vogue’.

“Dat past bij de trend van die hele dikke jassen op de catwalk”, zegt stylist Jody Van Geert. “Alsof het een schild is. Alsof we de nood hebben ons te beschermen tegen de buitenwere­ld.” Al werd de muts oorspronke­lijk gewoon uitgevonde­n om Britse soldaten te beschermen tegen de ijzige kou tijdens de veldslag bij de stad Balaklava, tijdens de Krimoorlog. “Het is inderdaad niet nieuw”, aldus Jody Van Geert. “Als kind droeg ik er ook al één, om geen oorontstek­ing te krijgen. Maar nu zijn de ontwerpen creatiever.” Maar alle versiersel­s ten spijt: de bivakmuts doet toch nog altijd denken aan overvaller­s. Tenzij je hem juist combineert, zegt Jody. “Een legerbroek zou ik vermijden. Maar een kleurrijke balaclava kan perfect met een leren jas of met jeans. Alles kan en alles mag.” Hoewel, toch niet alles. Met een muts die alles bedekt behalve ogen en mond, mag je in ons land niet op straat. “Er geldt een verbod op gezichtsbe­dekkende kledij, een wet die vooral bekend is omdat die ook boerka’s verbiedt”, zegt professor grondwette­lijk recht Toon Moonen (UGent). “Dat verbod is algemeen verwoord en er bestaat soms discussie over, maar in principe schrijft het voor dat je op publieke plaatsen geen kledij mag dragen waardoor je niet geïdentifi­ceerd kan worden.” Overtreder­s riskeren 120 tot 200 euro boete. Fashionist­a’s die de balaclava willen uittesten, letten dus beter op.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium