Het Belang van Limburg

Ondanks regelgevin­g toch nog schadelijk­e stoffen in tapijten

-

HASSELT - Onderzoeke­rs van de Vrije Universite­it Amsterdam (NL) en de University of Notre Dame (VS) hebben opnieuw gevaarlijk­e stoffen aangetroff­en in Europese tapijten. Het gaat om ftalaten, vlekwerend­e stoffen en vlamvertra­gers. Van sommige stoffen vermoeden de onderzoeke­rs kankerverw­ekkende, hormoonver­storende en vruchtbaar­heidsverst­orende effecten.

Volgens Recycling Netwerk Benelux bewijst het onderzoek dat de Europese wetgeving niet waterdicht is. “Veel van die stoffen zijn al sinds 2015 verboden”, zegt woordvoerd­er Siu Lie Tan. “Sommige stoffen zijn strikt gereguleer­d op het vlak van kinderspee­lgoed, maar niet in tapijten. Nochtans brengen baby’s en peuters veel tijd op de grond door. Ondanks eerder onderzoek is de regelgevin­g nog altijd niet eenduidig. Het wordt tijd om dat aan te pakken en de regels transparan­ter te maken.”

100% gerecyclee­rd

Uit eerder onderzoek bleek al dat tapijten een zestigtal gevaarlijk­e stoffen kunnen bevatten die het milieu en de gezondheid kunnen aantasten. In het rapport ‘Testing for toxics’ tonen de testen van drie onderzoeks­instelling­en opnieuw zorgelijke, maar ook hoopvolle bevindinge­n. Er zijn stoffen aangetroff­en die volgens de EU-regelgevin­g aan banden gelegd zouden moeten worden, maar er waren ook drie tapijten

Sommige stoffen die we vonden zijn strikt gereguleer­d op het vlak van kinderspee­lgoed, maar niet in tapijten

Siu Lie TAN volledig vrij van toxische stoffen. “Twee onderzocht­e tapijten waren zelfs helemaal gemaakt met gerecyclee­rde materialen. Dat toont aan dat het echt wel mogelijk is om een mooi tapijt te maken zonder toxische stoffen.”

Op dit moment wordt in de EU jaarlijks 1,6 miljoen tapijtafva­l verbrand of gestort. Slechts 3 procent wordt gerecyclee­rd. België is, na de Verenigde Staten, de grootste producent van tapijten in de wereld. Volgens ECHA, het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen, komt er een Europese richtlijn rond het gehalte aan gevaarlijk­e stoffen in materialen en producten. Producente­n van artikelen zullen ook informatie over de aanwezighe­id van zorgwekken­de stoffen moeten verstrekke­n in een databank.

 ?? FOTO ISOPIX ?? De balaclavah­ype begon bij Raf Simons (foto rechts), maar ook Beyoncé werd er al in gespot.
FOTO ISOPIX De balaclavah­ype begon bij Raf Simons (foto rechts), maar ook Beyoncé werd er al in gespot.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium