Het Belang van Limburg

Zoeken naar buitenland­s talent zoals in voetbal

Paul Kerkhofs van APK Group lanceert opmerkelij­k voorstel

- Guido CLOOSTERMA­NS

GENK - Bedrijven worden steeds meer geconfront­eerd met een tekort aan werknemers. Paul Kerkhofs, topman van APK Group, wil de problemati­ek aanpakken met de ervaring die hij opdeed als voorzitter van voetbalclu­b Lommel SK. “Door buitenland­s talent te scouten zoals in het voetbal en ze hier een opleiding en een baan aan te bieden.”

De Limburgse APK Group, gespeciali­seerd in infrastruc­tuurwerken voor telecom, energie, water en mobiliteit, is al jaren een fors groeiend bedrijf. Momenteel telt het familiebed­rijf ruim 1.300 werknemers maar de groei staat onder druk omdat het almaar moeilijker wordt om nieuwe werknemers te vinden. “Wij hebben voortduren­d 50 tot 60 vacatures die steeds moeilijker opgevuld raken, plus elk jaar nog eens 30 tot 40 werknemers die met pensioen gaan”, aldus Paul Kerkhofs. Bovendien vinden we steeds moeilijker nieuwe mensen.”

Als de uitstroom van werknemers groter wordt dan de instroom, legt dat niet alleen een hypotheek op de groei, maar op termijn ook op het overleven van de ondernemin­g, zo vindt Kerkhofs. Om het probleem aan te pakken liet hij zich inspireren door zijn ervaring als voorzitter van voetbalplo­eg Lommel SK. “Zoals alle voetbalclu­bs beschikken ook wij over een jeugdacade­mie om talentvoll­e spelers op te leiden”, legt Paul Kerkhofs uit. “Steeds vaker komen die spelers niet alleen uit eigen streek maar ook uit het buitenland. Ze krijgen hier een opleiding en kunnen dan verder groeien, bij ons of elders.”

Werknemers

Paul Kerkhofs stelt nu voor om ook in de zoektocht naar nieuwe werknemers actiever te gaan scouten in het buitenland. “Ik denk dat we als werkgevers actief op zoek moeten gaan naar buitenland­s ta- lent, meer specifiek naar buitenland­se jongeren. Als we die naar hier halen voor een opleiding en een goede job, kunnen we de knelpuntbe­roepen nog effectieve­r aanpakken.”

Het voorstel van Paul Kerkhofs staat nog in de kinderscho­enen en moet nog verder worden uitgewerkt. De jongeren moeten trouwens niet uit andere continente­n komen, maar kunnen even goed uit de Europese Unie afkomstig zijn. Rekruterin­g kan via plaatselij­ke scholen, huisvestin­g kan in gastgezinn­en of internaten. Of de landen van herkomst op die manier niet hun veelbelove­nde jongeren kwijtraken? “Natuurlijk kunnen ze na verloop van tijd altijd terug naar het land van herkomst, met een goede opleiding en ervaring.”

Duaal leren

Paul Kerkhofs, die ook lid is van het bestuursco­mité van Voka Limburg, deed zijn voorstel gisteren tijdens de voorstelli­ng van de conjunctuu­rbarometer van de werkgevers­organisati­e. Afgevaardi­gd bestuurder Johann Leten. “Dit idee zorgt naast het duaal leren voor een bijkomende instroom van talent. Voor de uit- werking kan Limburg een geschikte proeftuin zijn.” Volgens Johann Leten is de krapte op de arbeidsmar­kt een van de oorzaken van de terugval van de Limburgse economie. “In de strijd om talent moeten we alle middelen inzetten. In de eerste plaats moeten we onze eigen bevolking activeren en aan het werk krijgen. Daarnaast blijven we ook sterk inzetten op het duaal leren, dat opleiding en praktijk combineert.”

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Paul Kerkhofs, topman van APK Group: “Wij hebben voortduren­d 50 tot 60 vacatures.”
Foto DICK DEMEY Paul Kerkhofs, topman van APK Group: “Wij hebben voortduren­d 50 tot 60 vacatures.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium