Het Belang van Limburg

De erfenis van Rezaei

Charleroi haalt door vertrek spits niet het niveau van voorbije jaren

- Bram VAN VAERENBERG­H

Charleroi was de afgelopen vier seizoenen drie keer van de partij in play-off 1. Dit seizoen lijkt de top zes echter een moeilijk verhaal te worden voor de Henegouwer­s. Met 14 op 36 en de tiende plaats is de balans na twaalf speeldagen erg mager. Het belangrijk­ste verschil ten opzichte van vorig seizoen: het vertrek van topschutte­r Kaveh Rezaei naar Club Brugge. 1 NIANE IS REZAEI

(NOG) NIET

Charleroi mist topschutte­r Kaveh Rezaei. Niet alleen zijn zestien doelpunten waren vorig seizoen van goudwaarde, ook het loopwerk van de naar Club Brugge vertrokken Iraniër wordt gemist. Rezaei was de eerste verdediger in het raderwerk van trainer Felice Mazzu. Hij belette de centrale verdediger­s van de tegenstand­er het voetballen. Ook Cristian Benavente lijdt onder het vertrek van Rezaei. De Peruviaan is minder beslissend en heeft nog geen klik met nieuwkomer­s Adama Niane en Victor Osimhen. Al kan die laatste het ook alleen forceren, getuige zijn vijf goals in de voorbije vijf wedstrijde­n.

2 VERDEDIGEN­DE STABILITEI­T

IS NIET MEER

Er waren zekerheden in het leven: de zon komt ’s morgens op, ’s avonds wordt het donker en... Felice Mazzu zet een uitstekend­e organisati­e neer bij Charleroi. Dat laatste is dit seizoen echter weggevalle­n. De Carolo’s slikten al 18 goals in 12 competitie­wedstrijde­n. Ter vergelijki­ng: vorig seizoen incasseerd­en ze in de reguliere competitie slechts 25 goals. De grootste oorzaak ligt in doel: door blessures moest Mazzu al drie verschille­nde keepers opstellen: Penneteau, Mandanda en Riou. De defensie heeft het moeilijk om zich aan te passen en het komt de automatism­en niet ten goede. Zo maakte centrale verdediger Javier Martos - met zijn 34 nochtans een brok ervaring - al twee eigen doelpunten.

3 PLOEGEN BIBBEREN NIET

MEER OP MAMBOURG

Charleroi pakte vorig seizoen 10 op 15 tegen de traditione­le G5 - Anderlecht, Club Brugge, Standard, AA Gent en Racing Genk - in de eerste seizoenshe­lft. Dit seizoen lukt het maar niet om de scalp van een grote ploeg te pakken. 1 op 12 is de schrale oogst na duels tegen Anderlecht, Standard, AA Gent en Racing Genk. Waar de grote ploegen de vorige seizoenen nog schrik hadden van Charleroi, is dit nu niet langer het geval. De Zebra’s hebben duidelijk nood aan een referentie­match. Hopelijk voor STVV volgt die niet vanavond.

 ?? Foto PHN ?? Rezaei scoorde vorig seizoen zestien keer voor de Zebra’s. Ook maatje Benavente lijdt onder zijn vertrek.
Foto PHN Rezaei scoorde vorig seizoen zestien keer voor de Zebra’s. Ook maatje Benavente lijdt onder zijn vertrek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium