Het Belang van Limburg

BACK-UP PLAN HEYNEN

-

MARIO HEYNEN “HIJ ZOU WAT MEER EEN ROTZAK MOGEN ZIJN”

Heynen zette zijn eerste voetbalsta­pjes bij het lokale Opitter FC. Vader Mario trainde zijn zoon de eerste twee jaar zelf, maar al snel stonden de talentscou­ts van KRC Genk aan de deur. “Ik herinner me nog dat Bryan bij de U7 en U8 onder de lat stond. Er was toen een beurtrol onder zijn leeftijdsg­enoten. Hij wilde zelfs doelman worden, want Bryan heeft enorm veel balgevoel. Hij is ook goed in tennis, volleybal en basketbal. En zijn karakter? Bryan wil altijd goed doen voor iedereen, maar hij zou net meer aan zichzelf moeten denken. Hij moet zich niet verschuile­n in de achtergron­d. Hij komt ook met iedereen goed overeen, terwijl hij af en toe wat meer een rotzak zou mogen zijn. (lacht) Als hij op 100 passes één slechte pass trapte, dan was het niet goed. Hij is streng voor zichzelf. Tijdens zijn jeugdjaren keek hij enorm op naar Andrés Iniesta. Tijdens onze vakantie naar Spanje droeg hij fier het Spaanse en Barcelona-shirt van zijn idool. Ik ben er ook wel trots op dat ik hem - als ex-profvoetba­ller - mijn kopspel heb kunnen overbrenge­n met een volleybal in de achtertuin. Als Bryan nu enkele weken op rij mag blijven staan, zal hij alleen maar sterker worden, maar hij aanvaardt zijn huidige situatie.”

ALFONSO MEROLA

“STAAT ALTIJD OP DE JUISTE PLEK BIJ BALVERLIES”

Assistent-trainer Alfonso Merola van de Genkse U18 en U21 had Heynen onder zijn vleugels bij de U16. “Bryan groeide al zeer snel uit tot een bepalende speler. Bij de U15 was hij nog wel eens wisselvall­ig, maar bij mij was hij een constante factor. Hij gaf zich altijd 100 procent en van zijn pubertijd heb ik nooit iets gemerkt. Bij zijn eindevalua­tie maakte ik hem duidelijk dat, als hij zich zo bleef verder ontwikkele­n, altijd als eerste man op het wedstrijdb­ord zou worden gezet. Zijn rendement voor de ploeg was toen al enorm. Bij de U19 kreeg hij bijvoorbee­ld ook de aanvoerder­sband van Dimitri de Condé om zijn arm, waardoor zijn verantwoor­delijkheid op het veld groeide. Sinds de U16 is het snel gegaan: vanaf de U19 werd hij bijna meteen naar de eerste ploeg doorgescho­ven. Bij de beloften heeft Bryan amper gespeeld. Ik herinner me ook nog dat ik een trainer van de Belgische jeugdploeg­en aansprak over zijn niet-selecties. Hij oordeelde dat Bryan te langzaam was, maar hij stond gewoon altijd op de juiste plek bij balverlies. Hij had geen explosivit­eit nodig. Ook dat is een kwaliteit en dat zie je vandaag de dag nog terug bij Bryan.”

JOHAN WALEM

“NU AL BIJ TWINTIG BESTE SPELERS IN EERSTE KLASSE”

Op 27 maart 2017 debuteerde Heynen voor de Belgische beloften tegen Malta. Twee weken geleden leverde de Genkse middenveld­er nog een beslissend­e assist af tegen Zweden om de poort naar het EK open te beuken. Beloftecoa­ch Johan Walem is dan ook vol lof. “Bryan is een schitteren­de gast. Hij is ook altijd gediscipli­neerd, soms een beetje te. Iedereen erkent zijn kwaliteite­n: verliest zelden of nooit de bal en kan zowel korte als lange passes nauwkeurig geven. Ook zijn kopbalspel is er fel op vooruit gegaan. Misschien is zijn grootste kwaliteit wel dat hij altijd op de juiste plaats staat bij balverlies. Bryan beseft dat hij geduldig moet wachten op zijn kansen, maar als die er komen is hij top. Hij bewijst dat nu opnieuw. Hij bevindt zich nu al bij de twintig beste spelers van eerste klasse, maar hij kan nog sterker worden. Bryan is zonder twijfel een van mijn belangrijk­ste spelers sinds het begin van de EK-campagne. Elke speler van de beloften droomt luidop van de eerste ploeg, maar iedereen beseft dat de keuze groot is bij Roberto Martinez. Laat hem eerst presteren op het hoogste niveau in België en dan kan die kans volgen, maar dat zal pas na het EK in Italië en San Marino zijn.”

Bryan is een schitteren­de gast. Hij is ook altijd gediscipli­neerd, soms een beetje te

Johan WALEM

 ?? FOTO HBVL ?? Heynen (kleine foto van bij de Genkse U11) ontwikkeld­e zich pijlsnel in de Genkse jeugdreeks­en.
FOTO HBVL Heynen (kleine foto van bij de Genkse U11) ontwikkeld­e zich pijlsnel in de Genkse jeugdreeks­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium